Наука

Елегантни павета

Има строителни материали, при които трудно можем да говорим за големи иновации и подобрения. Причината – те са достатъчно оптимизирани. Това се отнася в пълна сила за паветата. Така или иначе обаче продължават да се търсят интересни решения и в тази област.
За инфраструктурните проекти е създадено вибропресованото паве без фаска. То е подходящо за такива проекти поради височината си от 10 см. Липсата на фаска и формата му го правят подходящо за създаването на равномерна настилка. Тя не може да бъде разместена от тежкотоварни автомобили, тъй като издържа на натоварване над 60 тона. Павето 2Т е подходящо и за направата на паркинги за хипермаркети, тъй като чупенето на колелцата на количките от магазина практически се избягва.
Техническите характеристики са следните: размери 20х16х6 см, а теглото е 3,7 кг. Така разходът за кв. м е 35 броя. Павето е направено от два слоя: основен - груб, и горен - фин, износоустойчив.
Друг интересен продукт е т.нар. улей каньон. Той е изключително полезен при бързото отвеждане на повърхностните и дъждовните води и гарантира безупречно отводняване. В същото време профилът се отличава с елегантен дизайн и придава завършеност на всеки проект. Важен аспект от характеристиките на елемента са голямата водоплътност и мразоустойчивост, благодарение на които повърхността му не се заледява и не се напуква през зимата. Сред предимствата на това паве са още дългият експлоатационен период и лесният монтаж. Размерите му са 50х40х6 см. Профилът му пък е оформен като сегмент с радиус 650 мм, дълбочина 20 мм и ширина 320 мм. С тези си размери улеят се вписва безпроблемно във вертикалната планировка на урбанизираната площ и не създава предпоставки за затруднено движение на хора и превозни средства. Тези размери предполагат отводняване на малки площи с къси отводнителни канали. По този начин се удовлетворява основното изискване на отводнителното съоръжение – водата да се транспортира по най-бързия начин. Според производителите от фирмата „Техносим” размерите и техническите характеристики на това паве са съобразени както с вида и количеството на валежите, които падат в България, така и с площите, които трябва да се отводняват.
Широко приложим продукт, най вече при изграждането на площи със специфично предназначение като декоративни кътове и площади, е павето „Вълна”. Елементът притежава завидна здравина, позволяваща той да бъде използван в конструирането и на обекти с високо натоварване, като паркинги, автомобилни алеи и подходи. Атрактивната форма и характерната повърхност с трайно оцветяване дават възможност за креативност и уникалност в подредбата на профилите според личното виждане на клиента. Размерите му са 24х12х6 см. За направата на един кв. м са необходими 34 бр.