Наука

„Топящи се“ стени ще охлаждат сградите


Строителни материали, които абсорбират топлината през деня и я отдават през нощта, като елиминират необходимостта от климатизация на сградите, вече се предлагат в Европа, а скоро се очаква да се появят и на пазара в Съединените щати.
Химическият концерн BASF предлага „магични” капсули на фирмите, производители на строителни материали, и те ги влагат в гипсови плоскости, тухли и други продукти за строителството. Капсулите охлаждат по същия начин, по който ледът охлажда напитките – като абсорбират топлината, докато самите те се топят.
Всяка полимерна капсула съдържа парафин, който се топи при стайна температура, като по този начин поддържа постоянна температурата вътре в сградите през деня. Тези материали са най-ефикасни при климат, в който има нощно захлаждане, което води до втвърдяване на парафина в капсулите и по този начин отделя топлината, акумулирана през деня.
Продуктите са създадени съвместно от учени от „Fraunhofer Institute” в Мюнхен и компанията BASF. Това е стъпка в посока разработване на нови „зелени” строителни материали, които ще помагат да се поддържа комфортна температура в сградите с много по-малък разход на енергия. Според изчисленията на U.S. Energy Information Administration в САЩ около 70% от разходите на електроенергия се формират от сградите, като голяма част от тях са за климатизация.
Материали с променливо състояние са били създавани още през 50-те години на миналия век, но тогава не са намерени подходящи начини за вграждането им в обичайните строителни елементи. BASF сега е намерил успешната формула. Техниката е гениално проста – впръсква се разтопен парафин във вода, при което се образуват малки парафинови „капчици”, след което в сместа се добавят акрилни прекурсори, които поради своята хидрофобност полепват върху парафиновите капки и образуват капсулна обвивка.
Получената водна смес може да бъде добавена към сместа за производство на гипсокартон или да се изсуши и да се добави към други строителни материали, включително към бетон или мазилки. Според изчисления на експерти от строителния бранш използването на мазилка с фазопроменливи капсули се изплаща максимум до 5 години при климатичните условия в Германия от спестената електроенергия. При нашия климат този срок ще е значително по-кратък.
Фазопроменливи материали се предлагат и от още една европейска химическа компания – „DuPont”.