Специален гост

Д-р инж. Иван Кацаров, изп. директор на Български форум за транспортна инфраструктура: Всички държави, участващи в инициативата „Три морета”, имат желание да се подобри свързаността

На конференцията, която организираме, очакваме над 150 участници

Емил Христов

Ренета Николова

Д-р Кацаров, на 8 юни Институтът по транспортно строителство и инфраструктура и Българският форум за транспортна инфраструктура организират конференция на високо ниво на тема „Инициатива „Три морета” - единство, иновации, свързаност“. Може ли да ни дадете повече информация? Кои ще са основните теми, които ще бъдат обсъждани на нея?

Тази конференция се организира от Института по транспортно строителство, Българския форум по транспортно строителство, Университета по архитектура, строителство и геодезия, по-точно от факултета по транспортно строителство и от Тракийския университет – Стара Загора. Форумът е под патронажа на президента Румен Радев. Нашата идея е да проведем събитие, което да даде гласност на визията за инициативата „Три морета“, но от експертна гледна точка. В момента в интернет пространството и чрез медиите се тиражира много информация по темата, защото е актуална и интересна, но идеята е отпреди много години. „Три морета“ е инициатива на 12 европейски държави членки на Европейския съюз на ниво държавни глави, лансиран през 2015 г. В него участват България, Австрия, Хърватска, Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения. Инициативата се развива като прагматична платформа за сътрудничество с основен фокус задълбочаване на интеграцията на страните от региона между Балтийско, Адриатическо и Черно море и създаване на по-голяма свързаност между тях по линията Север – Юг в областта на енергетиката, транспорта, комуникациите, информационните технологии, бизнеса. През 2021 г. България е ротационен председател на инициативата.

На форума ще разгледаме конкретни експертни предложения, които ще имат ефект върху реализацията на транспортните коридори и ще подобрят свързаността между страните. Всичко това сочи, че ще има ползи за целия регион. Ние не разглеждаме определени проекти за България и има ли възможност за тяхното финансиране, а по-скоро ще се направи анализ какви биха били ефектите от реализирането на инициативата върху икономиките на държавите по цялото трасе.

Събитието ще бъде официално открито от президента Румен Радев. Ще присъстват и посланици на страните членки на инициативата. Модератор на първия ни панел, който ще носи името „Единство“, ще е служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова. Конференцията ще бъде разделена на две сесии. Първата презентация ще изнесе проф. д-р инж. Добрин Денев като човек с визия за транспорта и неговото развитие. Той ще направи исторически преход, чрез който ще покаже движението на народите по това направление, както и ще коментира как ще се отрази инициативата в днешни дни. Следващата лекция ще бъде на арх. Петър Диков от Института по градско планиране, който ще презентира доклад за съвременните очаквания от коридора и как би се отразило неговото изграждане на транспортната мрежа на всяка една от 12-те държави.

Във форума ще се включат и представители на държавите, обвързани с инициативата, като специални гости ще има и от Гърция. Ще дадем възможността на всички тях да представят своята експертна гледна точка защо един такъв коридор е научно обоснован.

Във втората част модератор ще бъде министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров. В нея ще се включи и Илия Лингорски, главен икономист на Българската банка за развитие.

Ще говорим специално и за дигиталното направление по инициативата „Три морета“. Когато става въпрос за един толкова мащабен проект, през 2021 г. ще засегнем и цифровизирането. Няма как да говорим само за асфалт, настилки, трасета и радиуси на криви. Освен всичко това ние трябва да разгледаме и съвременните тенденции и технологии, които се прилагат в такива мащабни проекти.

Няма как да подминем и темата за Зелената сделка, като сме подготвили да се коментира и нейната обвързаност с инициативата. Това е важно, защото когато говорим за толкова голям транспортен коридор, трябва да вземем под внимание всички нови изисквания. В момента например двигателите с вътрешно горене са нещо стандартно, но виждаме все повече автомобили с алтернативно задвижване. Говори се изключително много за електричество и водород и ние трябва да разгледаме какви иновации се появяват в сферата, за да имаме едно качествено съвременно изграждане.

Ще завършим с препоръки, от които официалните участници могат да се възползват и да преценят какво биха могли да направят, за да има синхрон и еднаква визия.

 

Колко гости очаквате на конференцията?

Оказа се, че има огромен интерес към форума. Имаме изключително много държавни представители на най-високо ниво. Интересното е, че се записват хора както представители на бизнеса, така и такива от държавната администрация, общини, преподаватели, учени и много други. Очакваме над 150 човека. Предприели сме всички необходими мерки, които се изискват във връзка с комплексната ситуация при провеждане на масови събития.

 

Държавите, които участват в инициативата „Три морета“, споделят редица общи цели – засилване на регионалната свързаност, укрепване на икономическия растеж и сближаването. Кои са приоритетните цели пред България?

Определено всичките споменати се отнасят и за нашата държава. Смятам, че свързаността определено е на първо място. Без нея всичко останало не би могло да бъде възможно – нито културен обмен, нито икономически взаимоотношения, а да не говорим за сближаване. Ще дам и пример - ако реша да измина разстоянието от България до Естония с автомобил, то същите километри в останалата част на Европа биха ми отнели почти два пъти по-малко време. В момента имаме огромни перипетии във физическото достъпване до отделните страни. Видно е, че всички държави, които са се включили в инициативата, имат желание да се подобри свързаността.

 

Как се позиционира България в инициативата и по какъв начин ще участва в нея?

Ние за първи път сме ротационен председател на инициативата „Три морета“. Следващия месец ще се проведе и официално събитие, чийто домакин ще бъде президентът Румен Радев. Голяма част от държавните лидери ще вземат участие, и то лично, а не онлайн. Това ще донесе много ползи. На първо място, като тръгнем от експертното говорене, ще се поставят важни теми, които биха били интересни за обсъждане, и също така страната ни ще може активно да представи своите приоритети в инициативата. Нашето желание със сигурност е свързано с общата визия за развитие на региона. Отново ще кажа, че тук не говорим за конкретни обекти, които да бъдат изградени, а по-скоро да се намери общата полза за всички членове и част от големия пъзел.

 

Какъв е транспортният потенциал на инициативата „Три морета“?

Със сигурност е огромен. Има ясна индикация, че реализацията на коридор, който започва от Естония, минава през България и продължава към Гърция и нейните пристанища, би активизирала сериозни търговски взаимоотношения. Определено ще има конкретно влияние върху бизнесите и икономиката на всяка една от 12-те страни.

 

Какви са възможностите пред българския строителен бранш да участва в инициативата?

Ше има възможности и необходимост от строителния бранш при реализация на проектите да бъде активен участник в процеса. Всяка една от държавите ще разчита на подкрепата на бранша, когато се стигне до същинските дейности. Важно е да се знае, че първо трябва да се извърви пътят, свързан с планирането, и чак тогава можем да говорим за реализация на проектите. Тук вече всяка страна ще може спокойно да се обърне към строителите, които да се включат според интересите и възможностите си.

 

Вие сте изпълнителен директор на Българския форум по транспортна инфраструктура. Какви приоритети сте си поставили през 2021 г. и планирате ли провеждането на други конференции?

След провеждането на Конференцията на 8 юни планираме да обобщим докладите, които са представени на събитието, и да дадем възможност на желаещите да се запознаят в детайл с тях. Смятам, че това е една много добра идея, предвид всестранния интерес към темата и високото ниво експерти, които ще презентират.

Успоредно с това Институтът по транспортно строителство и Българският форум по транспортна инфраструктура активно подготвят организацията на Националната транспортна конференция в Несебър, която ще се проведе за 14-и път тази година и ще премине под светлината на Зелената сделка и бъдещето пред бранша ни във връзка с нея. Очакваме отново силно присъствие освен от България и от над 20 държави, както и изключително интересни доклади и разработки, които ще бъдат презентирани за пръв път там.

Хубаво е, че ситуацията с пандемията от COVID-19 вече се променя. Това позволява провеждането на физически срещи по времето на подобен род форуми, което ще даде възможност за създаването на нови контакти и по-голяма публичност.