Специален гост

Любчо Иванов – Велик оратор на Обединената велика ложа на България (ОВЛБ): По Еньовден наистина стават чудеса

Чарът на регулярното масонство е в неговата консервативност и спазването на определени правила, произтичащи от дълбоките му корени във времето

Г-н Иванов, разкажете ни моля какъв празник е за масоните Еньовден?

Най-големият и най-важният за нас. В този ден завършва Старата и започва Новата масонска година. На този ден старият майстор на ложата предава майсторския чук на новия майстор, който след като е положил клетва за добросъвестна работа на строежа на Храма на човечността, заклева в това и членовете на новия Съвет на сановниците в ложата си. На този ден, преди да започне Еньовденският празник със сестрите (така ние наричаме своите спътнички в живота), свободните зидари правим преглед на своята работа през масонската година. Всичко това се осъществява в рамките на тържествения Еньовденски ритуал, който се прави само един път в годината, и то на този най-важен за нас ден!

Но защо на Еньовден?

Този древен тракийски обреден празник, доживял мистично жизнен и до наши дни, е свързан със Слънцето, преклонението пред огъня, природата и вълшебните свойства на билките и водата. А няма епоха от човешкото съществуване, в която отношението към Слънцето да не е водеща и определяща култова първопричина. Превръщайки се в символ на божественост, в преклонение пред него са построени най-внушителните първи култови съоръжения, оцелелите до днес мегалитни скални светилища. Посветени на Слънцето, те са убежища за духовни практики, за които древната орфическа поема „Дервенският папирус” започва с думите: „Затворете вратата за непосветените…”. Да, Еньовден и днес е свързан с това същото и единственото за човечеството Слънце, с Лятното слънцестоене, което за Северното земно полукълбо се случва всяка година на 21/22 юни и се празнува на 24 юни, рождения ден на Свети Йоан Кръстител. Великата ложа на Лондон (Велика ложа на Англия – ложа-майка на всички велики ложи по света) през 1717 г. възприема за свой патрон Св. Йоан Кръстител (Предтеча). С това всъщност официализира за бъдещото организирано масонско движение разрешението на въпроса с „раздвоението” за възприемането за патрон между него и евангелиста Св. Йоан Богослов, който се празнува по времето на Зимното слънцестоене на 27 декември. Масонството митологизира своя патрон Св. Йоан Кръстител като въплъщение на справедливостта и себеотрицанието, като израз на човешкия стремеж към съвършенство. Така и днес в словото на майстора по време на Еньовденския ритуал се подчертава, че Св. Йоан Кръстител зове човеците към промяна, към самопознание и смирение. Затова в този „Слънчев свят” масонството преосмисля и извежда култа към Слънцето в основен морално-естетически принцип, касаещ Светлината във всичките нейни форми и проекции на проявление, водеща ни неотклонно към единство в националната и световна братска верига.

 

Как работеше ОВЛБ в условията на ковидкризата?

Както в цялото ни общество, така и в нашата общност ковидкризата оказа забавящото си въздействие не само в ежедневната ни работа, но и в развитието и реализацията на много наши проекти. Следвайки своята фундаментална максима „Законът над всичко!”, в ОВЛБ изпълнявахме точно всяка една от въведените епидемиологични норми за обществено поведение в държавата. За съжаление преустановихме за дълго нашата основна работа - ритуалните си сбирки, а с това работата на нашите духовни работилници за усъвършенстване на занаята затвориха врати и братството се почувства осиротяло.

Разбира се, под енергичното ръководство на Великия майстор на ОВЛБ – Най-уважаемия (НУ) брат Николай Божилов, Съветът на великите сановници през последните 8 месеца не преустанови нито за миг своята дейност. Работейки редовно и онлайн, ние се стараехме да поддържаме живителния организационен пулс на братството в тонус, поощрявахме и подпомагахме активно ложите, за да използват всички възможности на съвременните електронни комуникационни средства и да не се прекъсва духовната връзка между братята.

Разбира се, масонският ни морал и гражданската ни съвест не ни позволяваше да бездействаме и само да съзерцаваме състрадателно бедата, която сграби здраво за гърлото държавата, икономиката, здравеопазването, културата, образованието и целия ни народ. И въпреки че не сме благотворителна организация по статут и философия, то нашата масонска благотворителност и милосърдие, личният пример на мнозина братя в обществото, между които и водещи медицински специалисти от първата линия в борбата с ковидепидемията, доброволци в болниците, кръводарители, излязоха на преден план и показаха гражданската сила и обществена полза от една такава организирана общност от посветени свободни мъже като нашата. И в тези извънредно тежки общонационални обстоятелства нашата Фондация „Благотворителност и милосърдие” (ФБМ) намери своята истинска същност и прояви забележителната си жизненост и възможности да обедини усилията и инициативите на братството за доброто на хората и обществото.

По време на пандемията като противодействие на нейното негативно въздействие върху колективната психика на братството се роди и инициативата „Знанието е сила”. В хода на нейната реализация бяха приети и се осъществяват важни мерки за засилването на психическата устойчивост на братството чрез стремеж за по-активното придобиване на знания.

 

Може ли да ни разкажете малко повече за споразумението за съвместно сътрудничество, подписано между Агенцията за социално подпомагане (АСП) и Обединената великата ложа на България?

Това наистина безпрецедентно за масонската ни практика споразумение за съвместно сътрудничество между държавната Агенция за социално подпомагане към Министерството на труда и социалната политика и ОВЛБ беше подписано на 6 ноември 2020 г. от изпълнителния директор на АСП Румяна Петкова и НУ брат Николай Божилов. В основанието си за сключването на това споразумение при подписването му той заяви, че като се отчита сериозността на промяната в световен мащаб на всички дейности в икономическия, политическия, интелектуалния и духовен живот на хората, не може да подминем и неминуемите промени, които възникнаха и ще продължат да ни съпътстват в нашия живот и дейност на свободни хора, членове на един от най-старите ордени и общества на света. Обърна внимание на това, че нашите принципи, цели и идеи за съпричастност са помощ и подкрепа към нуждаещи се. И че в потвърждение на това, че ние винаги сме подкрепяли държавата и държавните институции, се стартира и това съвместно сътрудничество с АСП чрез националната кампания с името „С грижа за всеки”. Тогава двете страни се споразумяха да си сътрудничат при организиране, координиране и реализиране на национална кампания за безвъзмездно предоставяне на бързи антигенни тестове за COVID-19 на нуждаещи се хора и хора с ниски доходи, които са били в контакт със заразоносители или имат първи симптоми на болестта. Прие се кампанията „С грижа за всеки“ да продължи дотогава, докато има нужда от извършване на антигенни тестове за нуждаещи се, и сумата, която се предвиди, да бъде използвана за целта, бе над 100 000 лева.

А през март т.г. ФБМ обяви, че в рамките на националната кампания „С грижа за всеки“ поема инициативата и ще дари на РЗИ – София, и автобус, оборудван като мобилен кабинет за ваксиниране. Мобилният ваксинационен център е вече факт и на 15 юни т.г. той бе дарен публично от ФБМ на РЗИ – София. Великият майстор на ОВЛБ стана първият пациент на Мобилния кабинет за ваксиниране, който на другия ден бе откаран на разположение на гражданите на пл. „Александър Батенберг” в столицата, а след три дни беше ситуиран за първата си постоянна мисия на летище София, където всички заминаващи или пристигащи в страната вече имаха възможност да се ваксинират.

По Еньовден наистина стават чудеса!

Така стойността на проектите на ФБМ, осъществени от октомври до април 2021 г., достигна 497 680 лв. А общата им стойност от март 2020 до април 2021 г. стана 747 680 лева.

 

А как се развива тенденцията за отваряне на масонството към обществото?

Това е един много актуален за нас въпрос. Съхранявайки консервативната си същност и спазването на древните ни правила, при което и опазването на тайната на нашите ритуали и масонското членство на нашите братя, ние активно се стремим чрез нашата всеотдаденост за добруването на народа ни и съвместните прояви с обществото по национално значими поводи, теми и каузи чрез отношението ни към общото ни просвещение и грижи за младото българско поколение да убедим българското общество в това, че ние не сме тайна организация въпреки своите древни тайни.

Ако трябва да споделя някои от последните примери за това наше усилие, бих посочил резултатите от обявения и проведен от нас неотдавна национален литературен конкурс за написване на есе на тема „Раковски и свободата” по повод на неговата 200-годишнина. Силното участие на български творци на словото от всички възрасти от цялата страна, а също и от живеещи наши сънародници в чужбина, високото качество на техните творби, поради което се наложи да учредим допълнително по още една втора и трета награда, възприехме като ясен сигнал за утвърждаващото се положително обществено отношение към българското масонство.

Свеж пример в тази насока е и строителството и откриването на 11 май т.г. на монумента до гроба на легендарния строител Уста Кольо Фичето във Велико Търново, увековечаващ живота и делото на легендарния строител. Монументът наподобява параклис, в центъра на който има паметен знак под формата на чешма. Неговото изграждане струваше 120 хил. лв., които бяха събрани от дарения. Паметникът е изработен от скулптора Денислав Сираков по проект на архитект Драгомир Йосифов и съчетава някои от най-известните елементи, които майстор Кольо Фичето използва при градежа на мостове и сгради. За това съвместно дело между сдружението и община Велико Търново своя принос дадоха над 170 дарители от цяла България. Камъкът за самия монумент бе осигурен от председателя на УС на Камарата на строителите в България инж. Илиян Терзиев, а облагородяването на околното пространство бе извършено от фирмата на инж. Любомир Шербетов. Удовлетворението от добре свършената работа дойде не само от видимия резултат - готовия монумент, не само заради искрените похвали и впечатляващото присъствие при откриването на толкова много граждани на Велико Търново, братя и сестри от цяла България. Но и заради голямата чест, която оказаха с присъствието си кметът на община Велико Търново Даниел Панов и Венцислав Спирдонов, председател на НАПОС, председателят на Камарата на строителите в България инж. Илиян Терзиев, общински съветници и депутати от 45-ото Народно събрание редом с Великия майстор на ОВЛБ – НУ брат Николай Божилов. Но най-вече заради това, че успяхме да привлечем към тази инициатива огромен брой съмишленици.

А темата на пресконференцията, дадена на 16 май т.г. в Бургас от Великия майстор и членовете на Управителния съвет на ФБМ, беше „Проекти на ФБМ в Бургас и региона – перспективи и възможности за развитие“. На нея обществото научи, че ФБМ, чийто председател е НУ брат Николай Божилов, ще подкрепи пет проекта в Бургас: възстановяването на Графична база „Тодор Атанасов“ в Морската градина, доскоро стопанисвана от затруднената да я поддържа група на Съюза на художниците в Бургас, която беше предоставена от Общинският съвет за 10 години на Националната художествена академия, за да я превърне в „Младежки център на изкуствата“.

 И публичният ритуал по инсталация на младежката обител „Света София“ на 5 юни в столицата, която се ръководеше от Многоуважаемия (МУ) брат Лучано Крители, изпълнителен директор на „Дьо Моле Интернешънъл“ за Италия и Европа, бе също емблематичен знак за нашата обществена грижа, ангажираност и отношение към нравственото и лидерско възпитание на младото българско поколение. Самият МУ брат Лучано Крители зяви, че българските младежи „Дьо Моле“, които ще се развиват под родителската грижа на ОВЛБ, са не само бъдещето на Ордена, а че те са и бъдещето на нацията ни. Този Орден е роден през далечната 1919 г. и до днес е помогнал на милиони млади хора от 12 до 21-годишна възраст по целия свят да формират характер, базиран на 7-те му принципа: синовна любов, уважение към всички живи същества, учтивост, приятелство, лоялност, правда и патриотизъм.

 

[caption id="" align="alignleft" width="800"] Откриването на монумента до гроба на Уста Кольо Фичето във Велико Търново[/caption]

Какво е мястото на ОВЛБ в международното масонско пространство?

Обединената велика ложа на България е здраво, равноправно и независимо звено от световната регулярна братска верига. Тя е призната като единствена регулярна Велика ложа в нашата държава Република България от 130 велики ложи от всички континенти по света, с които имаме взаимно признание.

Международният авторитет на ОВЛБ натежа особено силно след единението на българското масонство на 20 юни 2015 г. Тогава пред представителите на едни от най-значимите за световното масонство велики ложи под ръководството на Великия майстор на ОВЛБ – НУ брат Иван Сариев, 44 ложи от нерегулярната Велика ложа на Старите свободни и приети зидари на България бяха регуляризирани и се вляха в състава на нашата Велика ложа. Това събитие получи силен отзвук в световната братска верига като „българския пример” за резултатните приобщително-обединителни усилия на братството от регулярното масонство към търсещите светлината от нерегулярното пространство. Този процес продължава и днес под ръководството и на сегашния Велик майстор, като само в рамките на последния един месец в ОВЛБ бяха регуляризирани и приобщени братята на две нови ложи от българското нерегулярно масонско пространство.

 

През 2022 г. ОВЛБ ще отбележи своята тридесетгодишнина. Как бихте обобщили този изминат път?

Като достоен път и осъществени значими дела на поколението масони, които със своите по-млади духовни следовници възобновиха успешно саморазпусналото се през 1940 г. масонство в България и превърнаха за тези 30 години ОВЛБ в достатъчно авторитетна организация, която скоро ще отбележи тази годишнина подобаващо. Като изключим традиционните за такива случаи празнични събития и инициативи, които неизменно ще съпътстват юбилея, знатните гости, които ще посрещнем от чужбина, ние получаваме все по-осезаемо самочувствието и дързостта да пристъпим в чест на нашата 30-годишнина и към реализацията на по-мащабни проекти.

 

Как се става масон и какви качества трябва да притежава кандидатът?

Съвременното организирано масонство води началото си от 24 юни 1717 г., когато както е добре известно, в лондонската кръчма „Гъската и скарата” е провъзгласена Обединената велика ложа на Англия, в която се сливат самостоятелно действащите до този момент четири английски ложи. Шест години по-късно пастор Джеймс Андерсън написва „Конституционна книга на франкмасоните”, която се превръща в катехизис на свободните зидари. Този документ оформя и основните принципи, които се следват от масоните и до днес. В основата на най-голямото тайнство стоят символите и масонският обред.

Приемането на „търсещия светлината” за нов брат на ложата е един от най-тържествените ритуали. С почуквания на вратата се иска разрешение „търсещият” да бъде въведен в ложата. Отваряйки вратата, звучи въпросът: „Кой чука по този странен начин?”, и се чува отговорът: „Един свободен мъж с добро име!”. Кой може да бъде масон? Отговорът на този въпрос се крие в историята на възникването на масонството. Мъжете, допускани до членство в ложата, трябва да бъдат свободни мъже с добро име. Всеки мъж, навършил 21-годишна възраст, който мисли, че може да се определи като такъв и има силно желание и потребност да се усъвършенства като такъв, може да заяви, че търси Светлината. В публичния сайт на ОВЛБ: https://www.uglb.bg/ той може да научи много за масонството и когато се убеди, че наистина иска да бъде посветен в него, може да го заяви чрез директория „Контакти” на сайта и да чака отговор. Свободното зидарство наистина гледа на себе си като съюз на посветени мъже. Тази норма, наложена с времето, има редица противници. Орденът на Свободните зидари е световно братство, което си поставя за цел да изгради царството на любовта и истината чрез нравствено, умствено и физическо усъвършенстване на всяка отделна личност. „Масонството е превъзпитание на възрастни хора”, е обичал да казва основателят на българското масонство Иван Ведър. Той и неговите съмишленици мечтаели да създадат общество в България, в което хората постепенно ще установят отношения, проникнати от братска любов към всички себеподобни. Само така хората биха могли да преодолеят алчността, завистта, егоизма и омразата, които са в основата на всички човешки трагедии.

 

Какви пожелания ще отправите към нашата аудитория по повод празника Еньовден?

Безспорно моето и на братята от ОВЛБ пожелание към българските строители, техните деца, съпруги и близки - именници на Еньовден, е за светлина в душите им, здраве, успех в работата, училището и университета, много късмет и берекет вкъщи! Никой не може да каже колко човека от Вашата аудитория са носители на 67-те имена, плюс тези с имената на билки, които в този ден празнуват, но нашата любов и щедрост за доброто на човека е толкова голяма, че ще стигне за всички. Ние чувстваме Вас, строителите, като особено близки, като наследници на оперативните масони, от които произтича нашето съвременно символично масонство, съхранило Вашите древни строителни инструменти като основни символи в нашите храмове. Бъдете здрави и спорна да е работата Ви, като не забравяте, че на Еньовден според народното предание Слънцето облича топли дрехи и тръгва към все още далечната, но идваща зима, в която златното за работата на зидарите време през годината приключва.

Сполай Ви за приятелството и градете усмихнати, братя и сестри строители!