Специален гост

Строителят на Кърджали инж. Емил Младенов навършва 82 г.

Георги Кулов

На 26 април инж. Емил Младенов, член на Управителния съвет на Камарата на строителите в България (КСБ) и почетен председател на Областното представителство (ОП) на КСБ в Кърджали, навършва 82 г. Години, отдадени на Кърджали, на развитието на строителния бранш и на утвърждаването на авторитета на българския строител. В града го познават като човека, издигнал стените на язовирите „Кърджали” и „Боровица”, както и като общественик, положил основите на Ротари клуб в Кърджали. Инж. Младенов има голям принос в урбанизацията на Кърджали. Участва в първата копка и изграждането на кв. „Възрожденци” и Домостроителния комбинат. Постиженията му в хидростроителството също са безспорни. Под негово ръководство спускат саваците за завиряването на яз. „Кърджали” и яз. „Боровица”. Той предлага да се надгради преливникът на язовира за питейна вода на Кърджали, което осигурява допълнително 3 млн. куб. м.

Когато го попиташ как би искал да протече животът му, ако има възможност да се върне в младостта, той категорично отговаря, че

би извървял същия житейски път.

Инж. Емил Младенов не обича да се шуми около него, но в навечерието на рождения му ден вестник „Строител“ няма как да не припомни най-интересните моменти от професионалния му път и да отдаде заслуженото му уважение.

Емил Младенов е роден в село Якимово, област Монтана. Гимназиалното си образование завършва във Вълчедръм и София. Дипломира се във Висшия институт по архитектура и строителство (сега Университет по архитектура, строителство и геодезия) със специалност „Хидроинженерство“. Идва в Кърджали по разпределение през 1966 г. и

започва кариерата си на яз. „Кърджали”.

В началото е технически ръководител, после главен инженер, а до 1974 г. началник на язовира. В периода 1974-1975 г. е главен инженер на „Изграждане на селищни системи”. През 1975 г. е назначен за главен инженер на Строителното управление, а по-късно на СМК. Става директор на Домостроителния комбинат.

В навечерието на демократичните промени у нас е главен инженер на „Хидрострой”. Той приключва язовир „Боровица” - инсталира шлюза, по който тръгва водата за Кърджали. Завършва пречиствателната станция за питейни води и водопровода от с. Ненково за областния център. Проектира в съавторство и изгражда над 10 микроязовира в областта, сред които са тези при селата Карамфил, Черноочене, Даскалово.

1989 г. е повратна за него. Инж. Младенов започва частен бизнес и дълги години ръководи „Универсалстрой Инженеринг” ЕТ, която е изградила ПСОВ на Оловно-цинковия завод в Кърджали.

Освен в Кърджали

години наред строи и в Димитровград и Търговище.

Под негово ръководство ОП на КСБ – Кърджали, отбеляза през 2022 г. 30-годишен юбилей от учредяването на Българската строителна камара, предшественика на КСБ. На тържеството в комплекс „Арпезос” кметът на община Кърджали д-р инж. Хасан Азис връчи на инж. Емил Младенов, тогава председател на местната структура на КСБ,

Почетен знак „Герб на Община Кърджали”- златен, за цялостната дейност на организацията.

Членове на ОП на КСБ – Кърджали, са 150 строителни компании. „Въпреки факта, че Кърджалийска област е 16-а по население в страната, по брой на вписани фирми в ЦПРС сме на осмо място, а по брой на членовете в Камарата сме четвърти. Структурирането и регистрацията на големия брой компании показва ускореното развитие на областта“, отбеляза инж. Емил Младенов.

Дълги години инж. Младенов е бил председател на Стопанската камара в Кърджали. Той е сред учредителите на Ротари клуб - Кърджали. Мандатът му е през ротарианската 2000-2001 г. Като строител и ротарианец подписва договор за дарение на училище в Одрин за деца в неравностойно положение. Организира благотворителна кампания за пострадалото от торнадо село Жълтуша. Подпомага със своите съмишленици от Ротари клуб Дом „Майка и дете” в Кърджали, Дома за сираци в Крумовград и Дома за сираци в Добромирци. През неговия мандат се извършва младежки обмен на деца, спонсорирани от Ротари клуб, с техни връстници от европейски страни. Всяка година за 24 май клубът награждава отлични ученици с международен сертификат „Ротари интернешънъл”, който важи за целия свят.

Инж. Емил Младенов е носител на почетен знак „Герб на Кърджали“ – златен. Той му бе връчен през 2021 г. във връзка с 80-годишния му юбилей за големия му принос за урбанизацията на града. Това стана със заповед на кмета на общината. Строителят на Кърджали получи отличието в тържествена обстановка лично от инж. Азис заедно с грамота и картина с типични родопски къщи. „Когато се пише за инж. Емил Младенов, трябва да се изписва строител с главни букви“, каза инж. Хасан Азис.

Година по-късно инж. Емил Младенов получи и най-високото отличие на общината. Той бе обявен за

Почетен гражданин на Кърджали.

За това гласува единодушно Общинският съвет на свое тържествено заседание.

Днес инж. Младенов си спомня, че е дошъл в Кърджали за малко. Срещнал е честни и трудолюбиви хора и е останал завинаги. Инж. Емил Младенов благодари на знайните и незнайни строители, съграждали яз. „Боровица“ в най-трудните времена, и посвещава наградата си на тях. А по повод заслуженото признание той скромно отбелязва, че просто е изпълнил гражданския си дълг.

Екипът на в. „Стротел“ поздравява инж. Младенов за неговия рожден ден и му желае здраве и много поводи за радост!