Спорт

От 11 юни светът е футбол!

Остават само още няколко дни до началото на Световното първенство по футбол. И въпреки че на него няма да има наше участие, цяла България тръпне от нетърпение за поредното „футболно лято”. Очакванията, както винаги, са високи и разбира се, всеки футболен запалянко копнее за поредната „доза” адреналин. Тя надали ще липсва... Началото на битката за световната титла е на 11 юни в Йоханесбург, град, разположен в най-богатата провинция на Южна Африка. Откриването на Световното първенство ще бъде с двубоя между отборите на домакините и Мексико. Предлагаме и малко повече информация за уникалните стадиони, някои от които построени специално за Мондиала, където ще се провеждат срещите:
Сокър Сити
На стадион „Сокър Сити” ще се играят най-много срещи. Съоръжението е с капацитет от близо 95 000 седящи места и се намира в Йоханесбург. Интересен факт е, че 40% от жителите на града живеят в съседния на стадиона квартал „Совето”, като това е и най-многолюдният район с чернокожо население в страната.
Нелсън Мандела
Стадион „Нелсън Мандела” е с капацитет от 48 000 седящи места и е построен специално за Световното първенство. Намира се в град Порт Елизабет и въпреки че в момента на стадиона се играят мачове предимно от втора футболна лига, всички срещи се играят пред пълни три-буни.
Фрий Стейт
Стадион „Фрий Стейт” се намира в град Блумфонтейн и побира 48 000 зрители. Спортният комплекс е кръстен на провинцията, в която се намира. Там се играха и срещи от купата на конфедерациите през тази година.
Лофтус Версфелд
Стадион „Лофтус Версфелд” се намира в столицата Претория и има капацитет от 45 000 седящи места. На този стадион се играха срещи от Купата на конфедерациите през 2009 г.
На него играе срещите си футболният отбор „Мемелоди Съндаунс”, както и националният отбор на Южна Африка. Тук за първи път Южна Африка побеждава европейски национален отбор - този на Швеция.
Дърбан
Историята на футбола в град Дърбан датира още от миналия век. Най-големият мач, който се е състоял досега в Дърбан, е през 2003 г., когато един срещу друг застават Южна Африка и английският национален отбор. В Дърбан се провежда и първият мач на националния тим след края на апартейда. Новият стадион „Дърбан” е със 70 000 седящи места.