Стартира Програмата за изграждане и реновиране на физкултурните салони

Прочетена: 47

Мартин Славчев

Първата част от Програмата за изграждане и реновиране на физкултурните салони стартира с подпомагане на училища в селските райони. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на младежта и спорта (ММС). От ведомството уточняват, че по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) е обявена процедура за кандидатстване с проекти за „Изграждане на закрита спортна инфраструктура, включително оборудването и/или обзавеждането й в общинска образователна инфраструктура с местно значение, в която няма изградена закрита спортна инфраструктура и която включва основно или средно училище, финансирано чрез бюджета на общината“. Общият размер на безвъзмездната финансова помощ е 7,5 млн. eвро, от които 6 375 000 евро са от ЕС, а останалите 1 125 000 евро са национално съфинансиране.

Всяка община може да подаде само едно проектно предложение за изграждане на училищна спортна база, а максималният размер на общите му разходи е 250 000 евро за кандидат. Срокът за подаване на предложенията е до 13 юли. Местните администрации могат да кандидатстват по ПРСР и с проекти за „Изграждане, реконструкция, ремонт, оборудване и/или обзавеждане на спортна инфраструктура“.

ММС разполага с два проекта за тренировъчни спортни зали, които ще предостави безвъзмездно на желаещите. Единият е подходящ за малки населени места. Той включва сграда на едно ниво с четири оборудвани отборни съблекални, помещения за треньори, съдии и администрация и игрално поле с размери 19,7 м на 34,3 м и височина 8 м. Вторият проект е за по-големи населени места. Сградата е на две нива, като на приземния етаж има четири оборудвани отборни съблекални, тренировъчна зала за каланетика, танци, подвижни игри и др. с размери 9,85 м на 6,1 м, долекарски кабинет и склад. На второто ниво са ситуирани 210 седящи места, стаи за треньори, съдии и администрация. Игралното поле е с размери 22 на 45 м, като е предвидена възможност за разделянето му на две пространства с преградна завеса.

По инициатива на ММС и със заповед на министъра на младежта и спорта Красен Кралев е съставена работна група, която ще изготви методология за проучване за състоянието на спортната база в училищата. Приблизителната бройка на учебните заведения без физкултурни салони в най-малките населени места е около 200.

Очаква се до края на април да бъде съставена и подробна статистика за състоянието на салоните в страната. Наличните данни и информация ще бъдат инструмент за определяне на коректни критерии при реализиране на политиката за изграждане на нови закрити спортни съоръжения в образователните институции, в които липсват такива или в които заниманията се провеждат в пригодени за спорт помещения.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 15.04.2018. Категория Новини, Спорт. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.