София е обявена за постоянен носител на титлата „Европейска столица на спорта”

Инвестициите в инфраструктурата се увеличават

Прочетена: 50

Мартин Славчев

София е обявена за постоянен носител на титлата „Европейска столица на спорта“ и след 2018 г. Това заяви Йорданка Фандъкова, кмет на Столичната община, по време на пресконференция за представянето на програмата на фондация „София – Европейска столица на спорта“. На събитието присъстваха и председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков, зам.-председателят на СОС Николай Стойнев и отговорният секретар на Фондация „София – Европейска столица на спорта“ Анатоли Илиев.

„Голямо признание, но и голяма отговорност. От тук нататък трябва да поддържаме и увеличаваме темпото. Целта е една – все повече хора да имат интерес към спорта“, заяви Фандъкова. „Бих искала да се спра на една важна тема, а именно инвестициите в спортната инфраструктура. Te се увеличават през годините.

През 2015 г. отворихме най-големия открит спортен комплекс в парк „Възраждане“. От началото на 2018 г. до сега спорт там са практикували 130 хил. души, което е близо 30% повече от същия период за миналата година. Продължаваме да изграждаме площадки за фитнес и тенис маси на открито. До края на 2019 г. предстои да решим окончателно въпроса с липсата на спортни зали и физкултурни салони в столичните училища“, допълни още тя.
Елен Герджиков обяви, че Асоциацията на европейските градове на спорта e избрала Йорданка Фандъкова за свой почетен президент за 2019 г. Тя ще получи тази титла на 4 декември т.г., когато ние ще предадем официално домакинството на следващата европейска столица на спорта – Будапеща.

„Основните събития, които предвижда програмата до края на тази година, са световните първенства по волейбол и по художествена гимнастика. От 21 до 23 септември в Княжеската градина предстои „Екстрийм фест“, а на 23 септември ще има бягане от кв. „Бояна“ до хижа „Алеко”.

„Фондация „София – Европейска столица на спорта“ продължава своята дейност. До края на годината ще направим календара със събитията за 2019 г.“, заяви още Герджиков.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 30.08.2018. Категория Спорт. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: