Спорт

Мондиал 2010 стартира

И без българите футболното слънце изгря над африканския континент, а оттам и над целия свят. От 11юни до 11 юли пулсът на планетата ще се държи от отбори като Бразилия, Англия, Португалия, Испания... Това, че нашите футболисти за N-ти път разочароваха родния футболен запалянко никак няма да ни попречи да се „потопим” в еуфорията на световното по един по-различен начин...
И така, сигурно не знаете, че... песента на талисмана Zakumi ще звучи на всеки един от 9-те стадиона в Южна Африка по време на едномесечното първенство. А самата тя е направена от музиканти от три континента – живеещия в САЩ с кубинско потекло Pitbull, местната южноафриканска група TKZee и британския артист/продуцент Dario G. Така се стига до съчетаване на евроданс с латино соул и африкански мелодии, което отбелязва унифицирането на културата чрез това глобално събитие - футбола. Всички приходи от песента ще бъдат в полза на официалната кампания на 2010 FIFA World Cup™ „20 Centres for 2010”. Целта е да бъдат създадени 20 центъра Football for Hope (Футбол за надежда) за обучение, здравна грижа и футбол за непривилегированите общности в Африка.
И още... бившата звезда на Бразилия Бранко заяви, че знае точната „вакса” за спечелване на световно първенство – секс и пиене. Легендарният бранител, който бе част от шампионския отбор на Мондиал `94 в САЩ, разкри, че той и съотборниците му не са се лишавали от нищо по време на турнира. „Не бяхме печелили световната титла от 24 години, така че нямаше как да бъде по-зле. Сексът е неприемлив единствено ако го правиш с жената на съотборник...”
„Пиенето също бе разрешено и ние си позволявахме по 3-4 питиета за отпускане. Но какво лошо има в това? Ако алкохолът бе проблем, тогава изобщо нямаше да има футбол в Англия или Германия, където се пие бира, или в Италия, Франция и Аржентина, където хората традиционно консумират вино. Това е част от националната култура.”
Неспокойни обаче са от заложните къщи... Аржентинецът Лионел Меси е изявен фаворит за „Златната топка" според водещия световен букмейкър Sportingbet.com.
Залози, че футболистът на „Барселона” ще бъде избран за най-добър по терените в ЮАР, се предлагат при коефициент 6,5. Sportingbet.com предлага и екзотични залози за носител на „Златната топка”. Например коефициентът за Шунсуке Накамура (Япония) е 251 а за Бени Маккарти (ЮАР) и Уилсън Паласиос (Хондурас) по 301.
Не така мислят камбоджанските власти. Те предупредиха официално населението на страната, че всеки, който залага на футболни мачове от Световното първенство - независимо дали го прави в букмейкърски къщи, в интернет или на черно тото, ще бъде арестуван. Националният отбор на Камбоджа е един от най-слабите не само в света, но и в Югоизточна Азия. Въпреки това като всички азиатци, и камбоджанците се увличат силно по футбола и залаганията.
Други опасения имат електропроизводителите в държавата домакин. Очакваното претоварване на електрическата мрежа по всяка вероятност ще принуди властите в ЮАР да прибегнат към нетрадиционни мерки. Вероятно властите ще приканят населението да направи всичко възможно да не използва повече от една лампа и телевизор в домакинство по време на Мондиала. Все пак държавната електрическа компания „Еском” информира, че разполага с достатъчен капацитет, за да поеме нуждите на страната по време на Световното, но в същото време очаква проблеми поради вероятността за ниски температури по време на зимния сезон в страната.
Нямат притеснения за бързо богатство жриците на любовта от цял свят независимо от опасенията за заразяване от ХИВ/СПИН. ЮАР все пак е една от страните с най-много серопозитивни. 5,7 млн. души са болни от СПИН в африканската държава, а чужденците многократно биват предупреждавани да се въздържат от случаен секс. Прогнозите са за „нашествие” от над 40 хил. секс труженички от цяла Африка и света. От бранша са силно притеснени, че дори няма да им бъдат осигурени обособени места за секс услуги, което ще направи почти невъзможен достъпът им до клиентите, които не обичат да си вземат момичета от улицата.
Домакинството на Световното първенство обаче ще помогне на Южна Африка в нейното развитие за години напред, смята президентът Джейкъб Зума, като подчертава, че не става въпрос само за спортната, а за инфраструктурата като цяло. От друга страна, погледите на целия свят ще бъдат вперени в продължение на един месец в Южна Африка, което е прекрасна възможност страната да представи уникалната си култура
Тогава нека с музика, секс, алкохол и всичко, което хората очакват от Мондиала, отново на висок глас да заявим:
„Светът е футбол! Да се радваме заедно на великата игра.”!