Спорт

Топката Джубалани трупа негативни отзиви

Новата топка за Мондиала, направена от „Адидас”, спечели вече своите недоброжелатели. Недоволство от топката Джубалани вече изразиха вратарите Буфон, Жулио Сезар и Икер Касияс. Голкийпърите недоволстват от факта, че топката е твърде лека и непредвидима. Касияс дори сравни коженото кълбо с балон. Към критиките се присъедини и стражът на Англия Дейвид Джеймс. „Топката е ужасна за всички, както за нападателите, така и за вратарите”, каза Джеймс. Полетът й е доста нестандартен и единственото нещо, което може да спаси от гафове вратарите според Джеймс, е много тренировки. Стиви Джи също обвини топката за грешката на английския вратар Робърт Грийн в мача със САЩ, а не вратаря на „Уест Хем”.
От „Адидас” обаче защитиха отрочето си и настояха, че новата топка е създадена и изпълнява целта да подпомага играчите. Тя включва последни технологии и проучвания, осигурява добър контакт и стабилно положение във въздуха. Английският спортен учен Анди Харлънд, който лансира концепцията за топката заедно с екип от Института за спортни технологии към Университета в Лонгбъроу, уточни, че различната надморска височина, а не качествата на топката, довеждат до смущението у играчите. „Топката е пусната навсякъде за проби от декември и тогава оплаквания нямаше - каза той, - но с надморската височина всичко се променя. Всяка топка се влияе от промяната в надморската височина.”
Генералният секретар на ФИФА Джером Валке лично отговори на забележките на бразилския нападател Луиш Фабиано, че топката била „объркваща”, и заяви, че някои отбори я използват като извинение. „Доста отбори я използват от месеци - каза той. - Бразилците говорят така, защото се опасяват от провал, и я използват като извинение... Световното ще се проведе с тази топка. Ако Бразилия вземе титлата, изведнъж ще се окаже, че няма проблеми.”