Новини

През следващата седмица се очакват решения за методиката за индексиране в строителството и разплащанията към пътните фирми

Министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков представи екипа и приоритетите на МРРБ

„Министерството започна да работи с пълни сили още първия ден, защото имаше доста наболели проблеми. Първият, който беше на дневен ред бе интерконекторната връзка България – Гърция. Установихме, че има доста недовършени работи. Започнахме ежедневни контакти със строителя. Изготвена е програма за завършване на обекта“. Това заяви по време на брифинг служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков. Той представи екипа и приоритетите на МРРБ.

Втората тема, която министър Шишков засегна бе за състоянието на републиканската пътна мрежа. „Намерих като наследство, че нямаше никаква идея за зимно почистване. Не бяха започнали никакви конкурси и процедури“, коментира той.

От думите му стана ясно, че бившето ръководство на Агенция „Пътна инфраструктура“ е публикувало обществени поръчки за поддържане на републиканската пътна мрежа за период от три години. „Те обаче са обявени за пролетта“, каза арх. Шишков.

Той подчерта, че в първия си работен ден като министър е възложил на служителите на АПИ да започнат подготовка на конкурси само за зимно почистване. „Документите  са изготвени  и до колкото знам трябва да са качени на сайта на АПИ. Ще се опитаме в тези кратки срокове, защото конкурсът е за 15 дни,  да осигурим   почистването по законов начин", поясни той и допълни, че е останал с усещането, че бившето ръководство на АПИ е направило опит да остави държавата в невъзможност да реализира зимното почистване, с цел да бъдат удължени договорите, които веднъж вече са били удължавани.

На въпрос на в. „Строител“ към министъра дали е приключила съгласувателната процедура и кога се очаква да бъде внесена методиката за индексация на договорите в строителството в МС, както и дали има още процедури, по които има различия и дали ще има таван на индексацията, той отговори, че в момента се извършват последните съгласувания във връзка с индексацията.

„Нагласата беше още на следващия Министерски съвет да бъде внесена методиката. Знам, че строителите искат да няма таван. Знаете, че таван 50% е регламентиран  в ЗОП.  Водим в момента последни уточнения с другите министерства. Когато имаме краен отговор вие ще го разберете. Задал съм въпрос по темата на първия МС, че трябва да се завърши тази методология. Хубавото е, че имаше изготвена такава. Минало е обществено обсъждане, но за съжаление на проект ,в който е заложен  15% таван“, обясни Шишков.

„Опитваме се да решим този проблем, който наистина е глобален. Аз напълно разбирам и строителите  и общините. Въпросът Ви е изключително уместен. Индексацията е  ясен приоритет на МРРБ.Моето твърдо убеждение е,че трябва максимално бързо да одобрим методиката “,каза още  министър Шишков.

На въпрос на в. „Строител“ какво се е случва  с поетия към строителния бранш ангажимент на 8 за започване на разплащане към пътностроителните фирми за извършените от тях работи по АМ „Хемус“ и скоростния път „Видин-Ботевград“, той отговори, че това, което МРРБ е направило до момента е да установи до къде е стигнало строителството.

„Това беше първи етап на уточняването. Другата седмица ще имаме ясно обобщение по този въпрос. За нас е приоритет да можем да направим така, че да се разплатим за извършеното строителство и да не спрат инфраструктурните проекти, които за съжаление вече са започнали да спират. Със сигурност другата седмица ще вземем решение", каза още той.