Спорт

Пътят на един бездомник до световните футболни финали

Днес Нелсон Валдес е професионален футболист, играещ на Световното първенство по футбол. Той живее в хубава къща в Дортмунд, Германия, и се радва на добра кариера. Всичко това Валдес дължи на футбола. Преди да започне да получава големи чекове обаче, парагваецът е минал през бедност, а в продължение на две години е бил бездомен. Цели две години той спял в кашони. „Обличах всичките си дрехи и се свивах, за да се стопля през нощта", спомня си Валдес.
Бедното семейство на футболиста е от малко село, наречено Сан Хоакин. Те не можели да си позволят да го издържат, а той искал да бъде професионален играч. Докато бил на възраст между 15 и 17 години, се преместил да тренира в отбора на Atletico Tembetary. Заплатата му от 20 долара на седмица обаче не била достатъчна да си наеме жилище, а родителите му не можели да му изпращат пари.
Валдес тренирал през деня, а през нощта спял в заслон от кашони на стадиона. Никой в отбора не знаел - единствено пазачът на стадиона го виждал, но пазел тайната му. Мизерията му свършила, когато след две години в отбора му предложили по-добър договор. „Тези две години ме научиха да оценявам всичко, което днес имам", призна Валдес. „Всичко, което имам, дължа на футбола", категоричен е парагвайският национал.
Отборът на Парагвай се класира за 1/4-финалите на Мондиал 2010, след като отстрани Япония след дузпи. В редовното време и продълженията двата тима не успяха да си отбележат гол и наказателните удари трябваше да определят победителя. При изпълненията парагвайците бяха безгрешни и вкараха всичките си дузпи, докато за японците Юничи Комано удари гредата и по този начин изхвърли тима си от надпреварата. Следващият съперник на „гуараните” е Испания.