Спорт

Господ и Паул са испанци!!!

Над 2 милиона души излязоха по улиците на Мадрид, за да празнуват спечелената в неделя световна купа. Истинска еуфория беше обзела испанската столица. Качени на открит автобус с надпис Campeones, футболистите на Ла фурия направиха специален тур за овации, пробивайки си път през червено-жълтото море. Преди да зарадват своите фенове, новите световни шампиони се отчетоха пред официалните държавни институции в Испания. Футболистите на Ла Фурия бяха приети от крал Хуан Карлос, който на 72-годишна възраст доживя да види своите поданици със световната купа.
В ролята на водещ на купона се изяви резервният вратар Пепе Рейна. Вратарят на „Ливърпул“ дори накара своя съотборник Сеск Фабрегас да облече екип на „Барселона” насред Мадрид.
Въпреки 40-градусовата жега феновете бяха изпълнили пътните артерии на испанската столица, а пожарникари пръскаха с вода върху тълпата, за да охладят страстите. Всички играчи на Испания бяха облекли фланелки с надпис „Световни шампиони” и заедно със своите привърженици не спираха да пеят и танцуват. Празненството завладя не само столицата, но и всички големи градове в страната.
75 хиляди излязоха да празнуват по улиците на Барселона. Дори и Билбао, който никак не питае привързаност към знамето на Испания и към самата държава, не остана встрани от купона.
Основна роля в празника играеше октоподът Паул, който предвиди победите на Испания над Германия и Холандия. Вратарят и капитан Икер Касияс вдигна пред тълпите червено-жълт картон, на който беше изобразен главоногият оракул. Авторът на победния гол Андрес Иниеста също носеше негово плюшено копие. Паул дори беше обявен за почетен гражданин на градчето О Карбалино.
14-хилядното населено място в областта Галисия неслучайно покани Паул, тъй като на 8 август отбелязва традиционния празник на октопода. Бизнесмени от района стигнаха дори по-далеч - те събраха сумата от 30 хиляди евро, за да откупят „пророка”.