Спорт

Формула 1 се завръща в САЩ

Гран при на САЩ се завръща официално във Формула 1 през 2012 г. в Тексас, съобщи босът Бърни Екълстоун. Столицата на щата Тексас - Остин, ще бъде домакин на надпреварата на специално построената нова писта. Остин ще подпише договор за домакинство поне до 2021 г. Пистата ще е изцяло нова и супермодерна, построена специално за Формула 1. През последните месеци за домакини в Америка се спрягаха Ню Йорк, Ню Джърси, Лас Вегас, Индианаполис и др.
„За първи път в историята на Формула 1 в САЩ ще бъде построено съоръжение първа класа за домакин на състезанието", обяви Бърни.
Към този момент не е ясно къде точно в Остин ще бъде построена пистата. За последен път преди 30 години в САЩ на пистата „Уоткинс Глен" се проведе Гран при на специално построено за Формула 1 трасе. В периода 1961-1980 г. „Уоткинс Глен” беше домакин на Гран при на САЩ. След това надпреварите се провеждаха на временни улични трасета в Лонг Бийч, Лас Вегас, Детройт, Далас и Финикс. През 2000 г. в Индианаполис построиха писта във вътрешността на легендарния овал. Последният победител там е Люис Хамилтън през 2007 г.