Спорт

Най-новата фитнес тенденция - босо тичане

Джогингът скоро ще може да се нарече отживелица, тъй като все повече хора предпочитат да тичат без спортни обувки. Най-запалените „натуралисти”, както ги наричат някои, нямат притеснения от настилката или местността и бягат както по затревени алеи, така и по асфалт или по тротоарни плочки.

Всъщност този тип физическа активност се смята за доста по-добър от обичайния джогинг, тъй като не натоварва толкова определени стави на краката, а тежестта се разпределя естествено и намалява риска от травми.
За съжаление в малко страни могат да се похвалят с чисти улици и паркове, но това има и своето решение – обувки за тичане с пет пръста, които идеално лепват върху
очертанията на ходилото. Компанията „Vibram”, която е основен производител на спортни обувки първа патентова този иновативен дизайн. Те са изработени от вид гумен материал и основната им цел е да
изолират неприятни елементи от околната градска среда като стъкла, малки камъчета и други остри предмети. „Vibram” имат магазин само в Италия, но могат да се поръчват и по интернет. Специалисти поясняват, че с тичането без специални обувки не трябва да се прекалява, особено в началото, защото тялото има нужда от време за адаптация към босото тичане.