Спорт

През 2014 г. трябва да приключи проектирането на новия национален стадион

Ще използваме френския опит при управлението на спортните бази

Цената на новия национален стадион ще е около 100 млн. евро и през 2014 г. трябва да започне първият етап на проектиране. Това съобщиха от Министерството на младежта и спорта. Ангажиментът на държавата е окончателно да определи терен и да осигури между 2-2,5 млн. лв. за проектиране. Най-вероятно като местоположение той ще е близо до зала „Арена Армеец”, тъй като земята е на Министерството на младежта и спорта и това ще спести време и средства.

От ведомството чакат постановление на Министерския съвет за отпускане на 35 млн. лв. за 2014 г. за ремонтни дейности на Зимния дворец в столицата. Същевременно Националната програма за развитие на физическото възпитание и спорта за периода 2013–2016 г. предвижда всяка община да има мултифункционален спортен център. Той включва възможности за футбол на малки вратички, волейболно, баскетболно игрище, тенис кортове и открит плувен басейн. Държавата има инвестиционна програма, част от която се отнася и за политиката на Министерството на младежта и спорта за изграждането на съоръженията, се посочва в съобщението.

Същевременно през седмицата министър проф. Мариана Георгиева бе на посещение в Париж, където обсъди със своя френски колега г-жа Валери Фурнейрон начина на стопанисване и организацията по издръжката на спортните бази в двете страни.

„Френският спортен министър ме информира подробно за наличната спортна база в страната. Те разполагат с 16 регионални бази и една високопланинска база в Пиренеите. Тежко и скъпо струва управлението на подобна инфраструктура, но тя е една от най- важните части за подготовката на спортистите от най-различни нива – заяви министър Георгиева. – Френската система е приложима и у нас, тя е добре районирана, което позволява да се коригират транспортните разходи на спортистите. Естествено най-големият въпрос е финансовата им поддръжка.”

На високопланинската френска база в Пиренеите се подготвят спортисти от над 10 вида спорт, като седалищата на две или три федерации са разположени там.

Френският спортен министър е предложил на българския си колега да бъде използвано тяхното ноу-хау при усвояване на евросредства от програма „Еразъм +”. Очаква се след няколко месеца на ниво експерти да бъдат обсъдени възможни проекти в областта „Спорт за хората в неравностойно положение” и проекти на отделни клубове, отговарящи на изискванията за финансиране.