Червената крепост - строително решение по френски
С какво е известна Сакар планина? С жаркото слънце, лозовите масиви и хубавото вино – отговор, който знае всеки българин, а и чужденец, който е посещавал региона. Наистина това е една от най-добрите локации за производство на вино и логично тук намираме една от най-модерните и добре оборудвани винарски изби у нас „Кастра рубра”. Тя е специфична и интересна сграда, за която ни разказа арх. Тодор Обрешков, проектант на този шедьовър

Името на избата идва от древната римска крепост „Кастра рубра”, разположена съвсем наблизо в харманлийското село Коларово. Цялата сграда е направена по образец на елитни френски изби. Главен консултант е светилото в тази област – големият европейски енолог Мишел Ролан. Строителството започва през 2004 г.
То преминава на два етапа, след като през 2007 се проектира голямо разширение. Постройката е монолитна. Специфичното е, че голяма част от нея е вкопана в земята. По този начин се търси по-добра синергетика с околностите и природния контекст. Освен това целта е била да се постигне някаква устойчивост откъм температури и микроклиматичен режим вътре. Върху избите за бъчви и за бутилки е положен озеленен двуметров насип, който придава естествен вид на покрива.
Здравата скала отдолу е разбивана с мощни взривове. Теренът е хълмист и застрояването е стъпаловидно. Подпорните стени с каменната си зидария пък са основният елемент в изграждането на визията на избата. Те са дело на фирмата „Натура 2000”. Конструкцията е облечена с каменна облицовка. Идеята е такава първо заради естетическите съображения, и второ - за постигане на чудесен микроклимат вътре. Изпълнител на по-голямата част от строително-монтажните работи е харманлийската фирма „Ковег” ООД. Инвеститор е компанията „Телиш”, чийто собственик Жаир Агопян отдавна планира изграждането на подобна изба.
Няколко са обособените помещения, които следват тънките специфики на винарството. Изградена е голяма ферментационна изба, както и голямо помещение, в което отлежава виното. Там са разположени около 2000 бъчви. Има изба и за бутилки. В проектираното разширение, което се изпълнява и в момента, се предвижда дегустационна зала, където може да се посрещат гости. Там са ситуирани и красиви перголи, по които ще се вият лози. Това са конструкции, които служат като опора за увивни растения и придават истински уют. Има и още административни помещения и лаборатория, които са на ниво вътрешен двор. Основното помещение в новата част е ферментационно и е разделено на сектори. На покрива над това помещение е направен голям навес, където се приема гроздето. Това е част от технологията, чиято концепция е гроздето да пада гравитационно от покривите във ферментационните съдове, без да се използват помпи или мелене. Избягването на този процес предотвратява огрубяването на виното. Технологията в „Кастра рубра” е една от най-добрите в Европа. Избата е най-добре оборудваната в България откъм машини.
Заедно със строителството е изградена и доста прилежаща инфраструктура. При втория етап на изграждане е направена нова структура на вътрешната пътна мрежа. Подобрен е логистичният процес, както и условията за труд на работниците. Направен е голям паркинг, който напълно обслужва сградата. Завършени са всички инсталации, включително за пречистване на водата. Изграден е и голям двор, както и широки алеи. Настилката е паваж.
Връзките вътре са решени многофункционално. Стълбищата са предимно от метални конструкции и стъпала от бетон, отново облечени с камък. Интериорът пък е модерен и ефектен, като елегантно кореспондира с предназначението на сградата. Идеите на инвеститорите са да бъде развиван винен туризъм и „Кастра рубра” често да бъде домакин на много гости. За тяхното удобство са подбрани красиви мебели и ефектно осветление.
Винарска изба „Кастра рубра” наистина е без аналог у нас. Собствениците й знаят какво искат и успяват да го постигнат. Освен с технология, сградата наистина впечатлява и като архитектурно и строително решение, успявайки чудесно да се впише в красивата природа на Сакар планина.
Екипът, сътворил бижуто
„Кастра рубра”:
Архитекти: Тодор Обрешков, Захари Дончев, Ива Платиканова
Инвеститор: Жаир Агопян – „Телиш” АД
Конструктор: Атанас Колев
Главен изпълнител: „Ковег” ООД
Каменни зидарии: „Натура 2000”
Хидроизолации: „Домус НГ” ООД
Врати и обзавеждане: „Валиян” ООД
ОВиК оборудване: „Термоконсулт”, Хасково
Характеристики:
Площ на парцела: 18 469 кв. м
Застроена площ: 6346 кв. м
Разгъната застроена площ: 9150 кв. м
Бюджет: 15 млн. евро
СМР: 7,5 млн. евро
Оборудване: 7,5 млн. евро
За разбирачите:
Повечето български строители ценят хубавото вино. На тяхното внимание оставяме вината, които се произвеждат и отлежават в тази красива изба. Те са в две серии. Едната се нарича Telish TttT, където с мерло се комбинират каберне совиньон, мавруд, аликант буше и санджовезе.
Разнообразие има в серията Nimbus, където с грозде от собствени лозя „Кастра рубра” предлага по 3 вида бяло и червено вино.