Строител

Българското строителство трупа слава в Европа

Свикнахте да ви представяме най-забележителните и емблематични сгради в София и страната. Тази красива тенденция е далече от своя завършек и архитектурният шедьовър в този брой не трябва да бъде възприеман като многозначен епилог, въпреки че има всичко, за да бъде такъв.
Моментът да обърнем внимание на офис сграда „Батенберг” е именно този, след като в началото на юни в Амстердам сградата получи почетна награда в изключително престижен конкурс.
Срещнахме се с инж. Димитър Пенев, който е управител на „Сен Гобен Констракшън Продъктс България” ЕООД. Той ни разказа за конкурса, българския проект и престижа на това отличие.
Конкурсът „International Saint-Gobain Gyproc Trophy” има за цел да промотира майсторството и изпълнението на материалите, които се предлагат от „Saint-Gobain” в строителния бранш в международен план. Това са марките Rigips, Plako и Gyproc. Провежда се на всеки две години. Участват проекти, които са изпълнени с материали на френската компания и са завършени не по-късно от 2 месеца преди конкурса. Наградите са в три категории – мазилки, иновации и гипсокартонени изделия. Журито е международно. То е съставено от архитекти, специалисти по маркетинговата и инженеринговата дейност. Критериите, според които то оценява участниците, са строго специфични. Следи се майсторското изпълнение, оценяват се специфични детайли, които могат да покажат възможностите на материалите. Има специални изисквания за пожарозащита. Сградата трябва да отговаря на определени акустични свойства и естетически критерии. Представянето на проектите се извършва по следния начин. Материалите се предоставят около месец преди самото събитие. След това се правят презентации. Всеки проект се представя в рамките на 20 минути. Задават се въпроси към него. След това журито заседава и обявява победителите в края на специалната галацеремония.
„Saint-Gobain” е световен лидер в производството на материали за строителството, като има подразделения във всички континенти. Това е и причината в конкурса да участват проекти от 23 държави. Има представители от Европа, Южна Африка, Азия.
Инж. Пенев разказва: „Сградата на площад „Батенберг” съвсем не е непозната. През 2009 г. тя спечели конкурса „Сграда на годината” в категория „Офисни сгради”. Самият проект представлява пълно обновяване на старата сграда, която е претърпяла вече няколко реконструкции. Запазена е само фасадата, тъй като има стойност на архитектурен паметник. Целият процес продължи година и половина.”
Изпълнител на големия проект е „Главболгарстрой” АД. На конкурса обектът е презентиран от главния изпълнителен директор инж. Павел Калистратов.
Преди да отиде на международния форум, сградата печели първо място в националното състезание. Авторитетна комисия, съставена от инж. Пенев, архитект, търговски директор на „Saint-Gobain” и инженер по строителен надзор, единодушно определя победителя.
„Най-много ни касае интериорът на сградата, тъй като продуктите, които предлагаме, са за оформяне на интериорите и вътрешното строителство – гипсокартон, мазилки и окачени тавани, със съответните им показатели, топло-и звукоизолационни свойства. Българският проект участва в категорията гипсокартон, където спечели почетната награда”, обясни Пенев.
Според него признанието е напълно заслужено. Сградата е превърната в модерен център, който изпълнява всички критерии на съвременното строителство, с отлични звукоизолационни и топлотехнически характеристики и с много комфортна атмосфера.
Това не е първо участие на българска фирма в конкурса на „Saint-Gobain” Преди 6 години отново „Главболгарстрой” представя „Националния стадион „Васил Левски”. Участвали са и други две фирми.
Инж. Димитър Пенев смята, че в България строителите работят все по-добре и резултатите на проектите, в които са внедрени материали на френската компания, са повече от положителни. Пенев смята, че освен офис сграда „Батенберг” в България има още няколко обекта, които заслужават да бъдат отличени: „Можем да отбележим няколко частни проекта. Два от тях са частни имоти, които бяха изпълнени с голямо майсторство. Внимание заслужават също така обекти, завършени съвсем скоро, например офис сградата „Мегапак” на бул. „Цариградско шосе”. Във Варна също има един хубав обект, както и в Банско.”
Той добави: „Добрата работа не е приоритет само на някои компании. По време на презентациите установяваме, че въпреки условията на криза обектите са доста съпоставими и като критерии, и като изпълнение. Това, от една страна, показва, че нивото на качеството е международно и стабилно. Също така изравняването на тези показатели в отделните страни е добър знак и ние трудно можем да разграничим добрите от много добрите.”
В заключение инж. Пенев се обърна към всички строители: „Конкурсът „International Saint-Gobain Gyproc Trophy” е отворен за всички и не трябва да бъде разглеждан само като съревнование. Той е форум, на който можем да обменяме опит със строителите от други страни. Освен това партньорите ни в строителството могат да преценят мащаба и размерите на нашия концерн. Да се почувстват участници в едно голямо събитие, което отваря вратите към комуникация и обмяна на опит на международно ниво.