Строител

Достигнатият лимит на мултифункционалността

Красотата, уютът, удобството и добрите условия трудно могат безкомпромисно да се съчетаят. Постигането на максимална мултифункционалност изисква множество компромиси, но продуктът на „Атанел Инвест ООД” - инвеститор и изпълнител на обекта, е отвъд представите за съвършенство в тази посока
„Атанел – Атриум” е разположена на една от основните градски транспортни артерии – булевард „България”, свързващ централната градска част с южните квартали в полите на парк „Витоша”, местност Манастирски ливади-запад. Сградата предлага лукса на обитаване и работа в центъра на града, но с прекрасни панорамни гледки към планината Витоша през всички сезони, запазен е и контактът с природата. Комплексът се извисява на 7 етажа. Под тях е обособено сутеренно помещение. Общата разгъната застроена площ е 5360 кв. м. Функционално сградата е съчетание на търговска зона с магазини на приземното ниво, офиси и жилищна част с апартаменти и ателиета. За автомобилите, обслужващи техническите, инсталационните и складовите площи, е предвиден подземен паркинг с 30 места.
Светлата височина на първите два етажа е съответно 4 и 3,9 м, а всички останали са по 3 м. Първокласните офиси и модерните градски апартаменти са изцяло разделени – с независим подход, отделни стълбищни клетки и асансьори. Офисната част е ориентирана към бул. „България”, а жилищната – към тихата ул. „Василашко езеро”. Офисните площи са решени еднопространствено с леки преградни стени и подвижни паравани. Те са със самостоятелни санитарни възли и кухненски офиси.
Отделните функционални зони в комплекса са обединени в единна обемнопространствена система около централния атриум – богато озеленен и позволяващ на светлината, слънцето и въздуха да стигнат до сърцето на сградата.
Направено е обследване по енергийна ефективност, което показва, че сградата попада в енергиен клас „В” по скалата на енергопотреблението, съгласно чл. 19 от Наредбата за енергийните характеристики на обектите.
„Атанел – Атриум” е изградена на базата на монолитен скелет от безгредова стоманобетонна конструкция с носещи стоманобетонни рамки, шайби и колони. Конструкцията е съобразена с последните изисквания за проектиране в сеизмични райони – IX степен по скалата на Медведев-Шпонхойер-Карник за София.
Модерният и изискан екстериор и интериор на „Атанел-Атриум” е постигнат с използването на високотехнологични материали и съвременни строителни технологии.
Интересни са решенията и по оформяне на фасадата. Използвана е съв-ременна комбинация от стъкло и метал – окачена фасадна система и обков Reynaers. Остъкляването е извършено със стъклопакет Sunergy – цветно закалено стъкло, 4 мм, с твърдо пиролизно покритие от най-ново поколение, което осигурява едновременно соларен контрол и термоизолация.
Облицовката по външните зидове, бордове и парапети е от алуминиеви композитни панели Etalbond. За топлоизолацията е използвана специална система на „Баумит”.
Подовете са покрити с полиран гранит, гранитогрес, паркет и ламинат, а таваните - с бял латекс върху гипсова мазилка. Сложени са окачени тавани от Knauf с 9-милиметров хидрофорен гипсокартон. Стените са покрити с бял латекс, керамика и дървени декоративни обшивки
Сградата разполага с 2 асансьора Otis. Има централно отопление от собствен енергиен център с котел на природен газ. Изградена е централна общообменна вентилация и климатична инсталация с вентилаторни климатични конвектори. Електрическата инсталация се захранва също от собствен трафопост.
Сградата е ослепителна, приветлива и удобна. Очевидно „Атанел – Атриум” определя понятието „мултифункционалност”, а не обратно.