Три кули украсяват булевард „България“

Прочетена: 182

Съчетанието на офиси и жилища в съвременните проекти често е обект на компромис, чийто резултат неизбежно нарушава хармонията и съжителството на дома и бизнеса. Съвместяването им е трудно и понякога едното реално пречи на другото.
Един такъв комплекс, разположен на бул. „България”  – най-престижният градски булевард в София, свързващ елитното предградие „Бояна” и Витоша с градския център, определено може да служи за еталон на успешната интеграция на офиси и големи магазини в една красива жилищна средаИдеята е впечатляваща – три кули, свързани с общо тяло. Две от кулите са жилищни сгради. В тях се помещават 54 апартамента от 60 до 300 кв. м нетна площ. В третата кула са офисите, които са общо 32. Квадратурата им е разнообразна, като има и възможност за обединение на помещения до 470 кв. м на етаж.  
Сутерените са на три нива, като последното е на кота -10. Две от сутеренните нива са паркинги, единият – за посетители на магазините и другият – за офисите и жилищата. Това гарантира комфорт и адекватно решаване на проблема с паркирането. На ниво -1, партера и +1 се помещават големите магазини „Спридер” и „Джъмбо”. От 3-ти до 9-и етаж пък са разположени офисите и жилищата. Подходът е изцяло от бул. „България”, като двата паркинга ползват обща входна и изходна рампа.
Интересна е идеята за фасадите на трите блока. Тази на блок А е вентилируема фасада с керамични плочи. Фасадата на блок В също е изпълнена като вентилируема, но е с тиково дърво. Фасадата на блок С пък е изпълнена с каменна облицовка. Идеята е сградите да бъдат сходни като визия, но в същото време да притежават неповторима индивидуалност.
Сградата е в експлоатация от декември 2008 г. Главен изпълнител е „Маркан” ООД. Проектант е „Прожектс” ЕООД с главен проектант арх. Георги Станишев.
Конструкцията е монолитна, скелетна. Растерът на колоните е от 5 до 7,6 м, което позволява гъвкаво оформление на вътрешното пространство. Плочите са свързани чрез дюбели за шлицови стени, конструирани са предимно с греди по контура. Дебелината им съответства на растера и е 22-25 см. Плочите изпълняват роля на хоризонтални диафрагми и предават натоварванията на вертикалните носещи елементи. С такава функция е и скелетът от колони и стоманобетонни диафрагми-шайби, основно при стълбищните клетки. Колоните са с размери 60 на 40 см долу и 60 на 25 см в горните етажи. Така вертикалните носещи елементи поемат както вертикални усилия, така и хоризонталните ветрове и сеизмични сили.
Инсталациите в сградата са стандартни, съобразени с всички съв-
ременни изисквания и изградени с най-добрите материали.
Стените са изградени от газобетонни блокове на Ytong. Външните са с дебелина 30 см и топлоизолация, а вътрешните са с дебелина 15 см. Облицовката на стените на триетажната платформа, където са магазините, е с ламинирани алуминиеви панели от всички страни, с изключение на челната фасада, която е решена като окачена остъклена повърхност. Над нея е монтирана остъклена козирка върху метална пространствена конструкция.
Комплексът функционира чудесно и в трите направления – живеещите получават спокойствие и комфорт, магазините посрещат клиентите си, а служителите в офисите се радват на приятна работна обстановка. Всички показатели определят комплекса „Спридер Евросити” като пример за подражание…

Сподели в социалните мрежи

Автор на 06.08.2010. Категория Строител. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


%d блогъра харесват това: