Строител

Инж. Красимир Стоянов избира строителството пред енергетиката

В момента той работи по проекта за водоснабдяване на полигона „Ново село”

Мартин Славчев Управителят на HTI България ЕООД и член на Управителния съвет на Българската асоциация по водите инж. Красимир Стоянов е роден през 1977 г. в София. Придобива магистърска степен по eнергетика от Техническия университет - София. Учи и стопанско управление в Софийския университет „Св. Климент Охридски” и има допълнителна квалификация по международни икономически отношения от УНСС.

След дипломирането си Красимир Стоянов започва работа във фирма за тръбопроводна арматура и помпи. „Бях ръководител на сектор Индустрия и отговарях за работата на фирмата в тази област”, споделя той. Инж. Стоянов е назначен в австрийска компания - производител на стъклопластови тръби. Той е прокурист на фирмата и отговаря за дейността й за цяла България. През март 2010 г. инж. Стоянов е избран, а през 2012-а е преизбран за член на УС на БАВ.

В началото на 2012 г. започва работа в немската фирма, дистрибутор на материали за строителството и индустрията, HTI България.

„Винаги съм работил за фирми, доставчици на строителни материали. По този начин натрупах доста контакти и познанства с различни български и международни строители, проектанти, както и служители на множество общини и министерства в страната”, казва той.

Инж. Красимир Стоянов работи в тясно сътрудничество със строителните фирми, членове на КСБ. „Изпълнили сме много обекти заедно”, споделя той.

В момента инж. Стоянов работи по проекта за водоснабдяване на военния полигон „Ново село”. „Ще бъде доставена вода от язовир „Камчия” до военната база, като по този начин ще се осигури вода и за населените места по трасето - селата Черница, Славянци, Чубра, Мокрен, Пъдарево, както и град Сунгурларе. Тръбопроводът до полигона край Сливен е с дължина около 40 км. Ние доставяме чугунени тръби, кранове, регулатори, както и други детайли по трасето. Освен с доставки сме се включили в този амбициозен проект с обучение на техническия състав на изпълнителите“, обяснява инж. Стоянов.

Учебният полигон „Ново село” се ползва съвместно от българските и американските въоръжени сили. Изграждането на ВиК инфраструктурата е ангажимент на страната ни по силата на междуправителственото споразумение на България и САЩ от 2006 г. за сътрудничество в областта на отбраната.

С постановление на Министерския съвет от 2012 г. по бюджета на МРРБ са предоставени 5 млн. лв. за строителството на водопровода. Общата стойност на проекта е 16 161 397 лв. Делът на България е 12 829 578 лв., а на САЩ - 3 331 819 лв.

„Освен работата по проекта за полигона „Ново село” в момента стартираме доставки за интегрираните водни проекти на Враца, Габрово и Търговище.

Сега всичко се развива много активно. Прогнозите за 2013 г. изглеждат обнадеждаващи и възможностите за работа са доста сериозни”, казва инж. Стоянов.

Интересно предизвикателство в професията му е изграждането на главен канализационен колектор в Стара Загора през 2008 г. „Това беше първият ми по-голям обект. Проектът бе финансиран по програма ИСПА. Техническото му изпълнение беше доста сложно и поради тази причина доставките на материали трябваше да бъдат организирани много прецизно. Причината да си спомням с добри чувства за този обект е, че в крайна сметка всички страни бяха доволни от свършената работа.

Хубаво е, когато участ­ниците в строителния процес гледат в една посока и си помагат взаимно - проектантите, строителите, инвеститорите, доставчиците, а също така и ВиК дружествата, които оперират на дадената територия от страната”, заявява инж. Стоянов.