Инж. Павел Калистратов, член на УС на КСБ: Аз просто обичам да строя

Когато идвам в офиса, аз не съм тук да работя, а да правя това, което харесвам

Прочетена: 3466

Мартин Славчев

Инж. Калистратов, благодарим ви, че се съгласихте да бъдете наш гост в традиционната ни рубрика „Строител”, която представя живота и кариерата на големите български строители. Като начало разкажете нещо повече за себе си и за вашите първи стъпки в кариерата.

Роден съм на 26 септември 1954 г. в с. Метохия, област Кюстендил. Още когато бях много малък – 4-5 годишен, родителите ми се преместиха в София.

Тук завърших първо основно, а след това средно образование и висше – във ВИАС, днешния УАСГ, със специалност „Промишлено и гражданско строителство”. Тези, които са я завършили, са от онзи тип хора, които могат да бъдат конструктори, проектанти, технолози, както и мениджъри.

Що се отнася до моята кариера – по-скоро бих го нарекъл моя „трудов път”. Аз не мисля, че когато човек работи, той прави кариера. Той просто върви в посоката, която е избрал, и ако нещата се получават както трябва – добре. Лично аз никога не съм се стремял да правя кариера.

 В такъв случай споделете кога и как започна вашият трудов път.

Той започна през 1979 г. в Домостроителния комбинат в София. В началото бях помощник технически ръководител, след това технически ръководител, главен инженер и зам. генерален директор. И така до 1992 г., когато започнах работа в „Главболгарстрой” АД, първо като ръководител на производството, а след това и главен изп. директор.

През този период аз съм се изграждал като строителен инженер. Мога само да се гордея с това, което съм постигнал по време на цялата ми трудова практика.

 Спомняте ли си кой ви насочи към строителството?

Аз съм потомствен строител. Баща ми, както и двамата ми дядовци също бяха строители. Всъщност всички от фамилията Калистратови са строители. Именно това ме насочи към тази професия. Наречете го потекло, възпитание, ген и т.н.

Мога категорично да заявя, че аз съм човек, който си обича занаята. Моето хоби е строителството. Когато идвам в офиса, аз не съм тук да работя, а да правя това, което харесвам. Колкото и тежък ден да съм имал, когато се събудя на следващата сутрин, аз тръгвам на работа с желание.

Всички колеги от гилдията знаят, че съм човек с хъс – работохолик. Аз просто обичам да строя!

 Какъв път избрахте след промените през 1989 г.?

Днес много се гордея, че след като станаха промените и поискаха оставката на някои от моите колеги, а мен да ме назначат за генерален директор на Домостроителния комбинат и „Софстрой”, аз категорично отказах. Причината за това бе, че и преди, и сега бих приел това като предателство към хората, които са ме учили на занаят. Именно затова напуснах и по покана на инж. Симеон Пешов дойдох в „Главболгарстрой”. Мога да заявя, че аз съм един от многото колеги, които са създавали, изграждали и утвърждавали „Главболгарстрой” АД на пазара в България и зад граница.

Всичко, което съм постигнал, е плод на усилията на екипа, с който съм работил и който съм ръководил.

 Кога решихте да се отделите и да създадете своя собствена фирма?

На 27 септември 2011 г. решихме да се разделим и аз създадох нова собствена компания. Има нещо символично във факта, че регистрацията на „Калистратов Груп” ООД излезе точно на 26 октомври 2011 г. – Деня на строителя. Разбира се, със сигурност не е лесно да напуснеш нещо, в чието създаване си участвал.

Защо реших да създам тази фирма – аз мога само да строя. Това съм завършил и съм работил в сферата на строителството през целия си живот. Аз съм най-младият носител на Златен орден на труда – I степен, също така на „Златната значка“ на Колю Фичето и личност на годината на строителния бранш за 2007 г. Смятам, че съм попаднал на мястото си и съм намерил призванието си в живота.

Моята амбиция бе да създам структурата на „Калистратов Груп” ООД по такъв начин, че когато клиентите чуят това име, за тях то да бъде синоним на доверие, срок и гаранция за качество.

Как бихте описали екипа на „Калистратов Груп”?

Имаме екип от 30 висококвалифицирани инженери. Именно те са гаранцията за качество на компанията.

Може би тук е моментът да благодаря на всички онези колеги, които приеха предизвикателството да изградим една структура от нов тип в средния бизнес. Това е нашата цел и амбиция. Времето ще покаже дали ще успеем.

Благодаря на целия екип, който винаги ме е подкрепял!

 Каква бе за вас миналата 2012 г.?

Много тежка. Още повече че това беше първата година от историята на новата фирма. Но въпреки това бе успешна за нас. Реализирахме 20 млн. лв. оборот от обектите, по които работим. Имаме амбицията тази година да бъде още по-успешна.

 Кои са най-значимите ви обекти?

За мен няма значими и незначими, големи и малки обекти. Всеки обект има свое сърце и душа и е нужно да има добра организация за успешното му реализиране.

Работил съм на територията на цяла София в областта на едропанелното строителство. Участвал съм в изграждането на кварталите „Люлин”, „Обеля”, „Младост”, „Дружба”, „Суха река” и др. Да видиш как един продукт от цимент и пясък минава през панел и се монтира с кран на 8-9-и етаж, е много ценно.

Мил обект ми е жилищното градче Каменка в Русия. Това е един уникален затворен град, включващ жилищни сгради с близо 1000 апартамента, училище, детска градина, стадион.

Имам добри спомени от хотел Hilton в София. Това е първата голяма верига хотели, която навлезе в България.

Чудесен спомен имам и от ремонта и реконструкцията на Националния стадион „Васил Левски“. От тоталната разруха, в която тънеше, той се превърна в истинска спортна перла. Свързвам работата по него с първия мач след реконструкцията през
2002 г., когато националният отбор на България по футбол победи Хърватия с 2:0 и се класира за Европейското първенство две години по-
късно.

Приятна бе и работата ми в ЦУМ, където преобразихме традиционните сталински магазини в модерни офиси.

Уникален обект бе и новата административна сграда на „Ръководство на въздушното движение” в София.

Първият столичен мол „Сити център София” също бе голямо предизвикателство. Както знаете, неговият строеж стартира едновременно с изграждането на Mall of Sofia, но ние ги изпреварихме.

В областта на инфраструктурата Южната дъга на Околовръстния път на София е едно от най-добрите съоръжения от този тип в цяла България.

Не мога да не спомена специализираната болница за активно лечение на сърдечносъдови заболявания „Св. Екатерина”, която е единственото лечебно заведение у нас, разполагащо с хеликоптерна площадка за превозване на спешните случаи.

Спортната зала „Арена Армеец” няма нужда от представяне.

Мили обекти са ми също модерната много­профилна болница „Сити Клиник – Кардиологичен център“ на Околовръстния път в София и мостовите съоръжения по пътя Кърджали – Маказа. Сега, когато разхождам 4-годишната си внучка Полина и й показвам всичко онова, което съм построил през годините, тя ме пита: „Дядо, а ти какво не си правил?”

 Коя любопитна случка, свързана с работата ви, няма да забравите?

Когато предавахме обекта на РВД, един от видните японски строители, който е приближен на д-р Торао Токуда, собственик на МБАЛ „Токуда Болница София”, си събу обувките, преди да влезе в оперативната зала. В същото време ние вървяхме с ботуши около него. Това бе показателно за уважението, което японският колега демонстрира към нашата работа.

Друг парадокс бе, че когато правихме ремонта на посолството на САЩ в София, работехме и в руското. Службите на Щатите бяха много учудени как до обяд съм при тях, а следобед при руснаците.

 С какво бихте се обърнали към колегите си от строителната гилдия?

Бих искал най-откровено и човешки да благодаря на абсолютно всички от строителната гилдия. Не желая да назовавам имена, защото неволно може да пропусна някого. Всички колеги застанаха зад мен и ме подкрепиха при създаването на „Калистратов Груп”. Затова им казвам едно голямо „Благодаря”.

Освен управител на „Калистратов Груп” вие сте и член на Управителния съвет на Камарата на строителите в България. Какви според вас са приоритетите за КСБ?

Камарата е законният представител на цялата строителна гилдия в нашата страна. Аз винаги съм бил един от деятелите за такова своеобразно обединение на българските строители.

КСБ представлява плеяда от хора, които, без да искат никакво лично облагодетелстване, започнаха да работят за създаването й.

Смятам, че всеки човек, който е част от строителния бизнес у нас, задължително трябва да бъде неин член.

КСБ е естественият проводник на политиката, на поведението ни, защитникът на всички нас, които сме се посветили на този прекрасен занаят – строителст­вото.

Разбира се, Камарата трябва да продължи да се развива. Тя не трябва да бъде централизиран и консервативан орган, а всеобхватен и отворен към всички заети в строителството в цяла България. За целта смятам, че трябва да се дадат много повече правомощия на областните представителства в страната.

Какво е мнението ви за изданието на КСБ в. „Строител”?

След учредяването на Камарата най-доброто нещо, което можеше да се случи на бранша, е именно създаването на в. „Строител”. Чрез вестника прокламираме нашите идеи и отстояваме интересите на отрасъла.

Как оценявате създаването на ЦПРС?

Създаването на Регистъра бе голям успех за нас. И докато до този момент аз умишлено се предпазвах от персонализиране в моите благодарности, за да не пропусна някого, тук спокойно мога да кажа, че Регистърът е в този вид благодарение както на УС на КСБ, така и най-вече на председателя на Комисията за воденето, поддържането и ползването на ЦПРС доц. д-р инж. Георги Линков.

Каква е вашата препоръка към строителния бранш у нас в условията на продължаващата криза?

Моите лични наблюдения са, че много от колегите са паднали духом именно заради кризата и липсата на работа. Аз бих споделил с тях моя опит и моето мнение. А то е, че сега трябва да се обединим и да си помагаме взаимно. Именно в тази посока ще работя и за в бъдеще.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 09.02.2013. Категория Строител. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

5 коментара по Инж. Павел Калистратов, член на УС на КСБ: Аз просто обичам да строя

 1. Николов

  Всичко, което чета за г-н Калистратов и фирмата е чудесно, но като един от проектантите на ПСОВ „Кърджали“ мога да кажа , че фирмата е меко казано НЕКОРЕКТНА. Обектът се строи отдавна, а „Калистратов Груп“ ООД все още не е изплатила проектантския хонорар полагащ се на проектантския екип. Това в никакъв случай не кореспондира с думите на уважавания господин Калистратов, казани от него на интервюто.
  Надявам се фирмата да се разплати с проектантите в близките дни, за да не се пристъпва към прилагане на позволеното от закона.

 2. kalistratov kato nego nqma toi strahoten shev i dobar rakovoditel s rabotnicite

 3. инж.Красимир петков от Кей си джи системи ЕООД

  Много добър специалист със много голиам опит Българиа триабва да се гордее с такива инженери.
  С поздрав

 4. б андонов

  тои може повече

 5. Неблагодарник.Пешов го направи човек,а той…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.