Строител

Неповторимият чар на архитектурните паметници

Пословична е магията, която носят българските архитектурни паметници на културата. Те са скромни и величествени, малки и внушителни. Обновяването и възстановяването им никак не е лесна задача. Българските строители обаче доказват, че умеят да запазват автентичността и характера на такива постройки. Безусловен пример за това е красивата административна сграда, намираща се на улица „Сердика” 20 в София.


За нея ни разказа г-н Билян Белчев, управител на фирма „Биляна 2000” ООД. Фирмата е специализирана в този вид строителство. Избрана е за главен изпълнител на обекта със задачата да реставрира фасадата.
С гордост и охота Белчев разказва: „Успяхме да извършим строителството точно така, както пожелаха инвеститорите. Вложихме всичките си усилия. Удоволствието от работата и удовлетворението от готовия продукт бяха големи. Много важно беше да запазим автентичността, защото всички знаем колко ценни са паметниците на културата.”
Фирма „Биляна 2000” ООД работи по реставрацията на тази административна сграда в продължение на 2 месеца. Работата върви гладко, без да са налице каквито и да било проблеми или спънки. Решителна роля за това определено оказва големият опит на строителите в този вид работа. Управителят е горд с изпълнението на възстановителни работи по редица културни паметници, сред които е сградата „Асеновец” на „Орлов мост”.
„Ние се отличаваме с това, че сме специализирани точно в такива строежи. Изпълняваме реставрацията не само с варо-циментна мазилка и боя. Задължително в нашата работа е използването на стъклофибърна мрежа. Тя придава много по-голяма здравина и устойчивост на сградата”, обясни Белчев.
Работата на строителите първоначално включва преизграждането на рухнали участъци. След това следва грундиране, преди да се отиде към съществената фасадна реставрация.
Белчев заяви: „Беше сложно да я изпълним перфектно, защото сградата не е права фасада, а има особени релефи отвън. С добрия екип и изключително качествените материали на „Баумит” обаче успяхме да се справим. Запазихме и оригиналния цвят, който стои чудесно на обновената фасада.”
Жълтото наистина придава достолепие и чудесно интегрира зданието във визията на централна София. Терасите са семпли и изразителни, с красиви детайлно оформени метални парапети.
Сградата е четири-етажна. В нея се помещават предимно офиси. На партера пък има голям супермаркет.
Ценно за Билян Белчев е отличието от конкурса „Фасада на годината 2009”. Там сградата спечели втора награда в категорията „Възстановително строителство”.