Строител

„Райкомерс Конструкшън” представи ново поколение студен асфалт

Материалът беше вложен за първи път в столичния квартал „Люлин“

Десислава Бакърджиева  

Тежките метеорологични условия не могат да попречат на каквито и да е пътни ремонти, ако се използва подходящата студена асфалтова смес. Това доказа „Райкомерс Конструкшън” ЕАД по време на специализирана техническа демонстрация, която се проведе в студен и дъждовен ден. Лошото време и обилните валежи не спряха компанията да реализира заплануваното полагане на студен асфалт, с което да представи иновационния материал Ratec. Дори напротив. Оказа се, че за експертите от „Райкомерс Конструкшън” няма нищо по-хубаво от лошото време. Причината е, че условията помогнаха за доказването на качествата на материала от ново поколение. Студената асфалтова смес Ratec може да се използва без проблем през всички сезони, без това да нарушава високия й експлоатационен потенциал.

Материалът Ratec беше вложен за първи път в столичния квартал „Люлин” пред сградата на „Райкомерс Конструкшън” АД, която се намира на бул. „Д-р Петър Дертлиев“. Естествено, място не е избрано случайно. Идеята на компанията е всеки, който желае, да може да проверява периодично изградената с продукта настилка. Демонстрацията беше направена пред различни специалисти от областта на инфраструктурното строителство. Сред присъстващите бяха инж. Николай Станков – зам.-председател на КСБ и председател на ОП на КСБ – София, инж. Любомир Качамаков – член на УС на КСБ, инж. Илиян Терзиев – член на УС на КСБ и председател на секция  „Високо строителство“, инж. Егмонт Якимов – член на Комисията по професионална етика, и, разбира се, инж. Благой Козарев – ген. директор на „Райкомерс Конструкшън” АД и председател на секция „Хидротехническо строителство“ към Камарата.

Въпреки че материалът Ratec е по-различен от всички известни студени асфалтови смеси на българския пазар, технологията на полагане не се различава от масово използваната. Професионалистите от компанията показаха, че продуктът е изключително удобен за работа. Дейностите започнаха с лека повърхностна обработка на настилката. Последва изсипване на достатъчно количество смес и равномерно разпределяне на студения асфалт. След което дойде ред и на финалната стъпка – уплътняването, което беше осъществено с малък виброваляк. Цялата процедура отне кратко време и доказа на присъстващите, че новата смес е изключително лесна за употреба, както и че след нанасянето на асфалта повърхността може да бъде използвана веднага.

След като гостите на събитието се докоснаха до технологията на полагането, те получиха по-подробна информация за характеристиките на студения асфалт с марка Ratec. Специалистите от „Райкомерс Конструкшън” споделиха, че иновационният продукт е разработен съвместно с канадската фирма McAsphalt Industries. Използвана е канадската технология за производството на полимер, който се влага в асфалта Ratec. Именно той позволява със сместа да се работи при всякакви климатични условия и едновременно с това да е трайна алтернатива, без да има нужда да се заменя след няколко месеца с горещ асфалт – нещо, което често се случва при почти всички познати студени асфалтови смеси. Обикновено те се произвеждат на основата на битумна емулсия, която е разредена до 40% с вода. Когато вложената асфалтова смес съдържа вода, тя кристализира при ниски температури и съответно настилката се разрушава. Студената асфалтова смес на „Райкомерс Конструкшън” е различна, защото е произведена на базата на модифициран битум с дизел. Това прави материала изключително подходящ както за ниски, така и за високи температури. Може да се прилага от –29° С до +49° С, без това да доведе до неговото разрушаване впоследствие. Или най-голямото предимство на студения асфалт Ratec се крие във факта, че той има същата гаранция като на традиционно употребяваната гореща асфалтова смес. Това прави материала подходящ не само за аварийни ремонти през зимата, но и за трайна алтернатива при строителство или рехабилитация на всякакъв вид настилки. Експертите са категорични, че той е приложим при пътни настилки, паркинги, летища и дори магистрали. Благоприятен е за дълготрайни решения – както запълване на дупки и пукнатини по пътната мрежа, така и за цялостно полагане на пътна настилка.

Ratec съдържа и всички останали предимства на студения асфалт. Времето за ремонт е късо и трафикът може да се отвори веднага след изпълнението. Студената смес е готова за употреба и продуктът се използва директно от опаковката. Може да се транспортира и в големи, и в малки количества. Разфасовките варират от 25 кг до 1 т. Ремонтът изисква минимална подготовка и оборудване. Условията на труд са по-безопасни за работниците, тъй като уплътняването се извършва лесно. Могат да се използват всички традиционно познати методи – ръчно или с валяк. Разбира се, за големи площи е необходимо използването на асфалтополагаща машина.

Друго важно преимущество на продукта е, че той може да се складира дълго време – до 2 години. За периода качествата му не се променят по никакъв начин. Единственото условие, ако материалът се съхранява на открито, е да се осигури покрив, който да го предпазва от дъжд. Неизползваният продукт също може да бъде прибран за бъдещи приложения. Това го прави икономичен и щадящ околната среда, тъй като не генерира отпадък. Материалът е екологичен и поради липсата на прах и горещи изпарения при полагането.