Строител

Разчупване на стереотипи

Изхабихме мастилото в печатницата, пишейки за бизнес центрове и офис сгради, за хотели и жилищни постройки. Красотата на съвременната архитектура и приложението на новите технологии намират най-ясен образ именно там. Има обаче едни постройки, за които никога не се пише или говори. Те се приемат за стереотип, предназначението им не предполага бляскаво и красиво здание. Самите инвеститори не гледат в тази посока. Изключения обаче има и този път няма да пропуснем да толерираме шедьоврите в строителството на производствени сгради. Ще тръгнем по една друга линия, която ще предизвика само учудване, признание и аплодисменти


Хлебозавод „Крум Геров”

Да! Има какво да се види и в строителството на такива сгради. Още повече, когато говорим за най-високотехнологичния хлебозавод в Югоизточна Европа. Само по идеално подредените и чисти камиони за доставката на хляба може да се предполага, че тук има завод за хляб. Той се намира в град Гоце Делчев. Обектът е построен върху 5 декара, на площ от 2014 кв. м. Приблизително 1/5 от тях са обособени като офисна част. Модерните офиси и красивата стъклена фасада са лицето на хлебозавод „Крум Геров”. Реализирането на този комплекс се осъществява в периода май 2007 – март 2009 година. Общата инвестиция за изграждане на модерната сграда и за технологичната линия надхвърлят 2,5 млн. евро. Парите са собствени и от кредити в партньорство с две банки.
Визията е просто вълшебна. Архитектите, сътворили това бижу, са от Архитектурно бюро „Миодизайн”. За вестник „Строител” те описаха проекта и обясниха по-интересните проектантски решения.
Двуетажното здание е с асиметрична фасада. Търсени са нестандартни форми, които леко загатват предназначението на сградата. Вдясно от офисите стоят силуетите на класове жито, точно под името на инвеститора. Лявата част при входа пък е груба мазилка в тъмнолилав цвят, чиято кадифена повърхност се насича от преплетените лъчи на декоративно осветление. Стъклената фасада отразява прекрасната природа наоколо, небето и величието на Пирин планина. Тематиката отвън намира израз и в интериора. Специално изработен дизайн с много послания, легенди, мелници, разлюлени житни ниви с препускащи коне и пъстрокрили пеперуди е мотив на фототапета, обединяващ двата етажа и приемното пространство. На фона на тази динамична картина се експонират лъскави бели мебели и стълби, изпълнени от виолетов технически камък с блещукащи кварцови частици. Офисът на първия етаж е част от преливащото пространство. Отделен е със стъклена витрина с полупрозрачни цветни жита. Мебелите са логично продължение – лилаво-оранжеви, нестандартни и конзолни. По-спокоен и монохромен е стилът в малкия офис на втория етаж.
Той е замислен като ретро аспект на цветното многословие до тях. Оцветен е в бежово и кафяво, приглушено е дори осветлението от пет поликарбонатни бленди по цялата ширина на помещението.
Производственият цех е оборудван с напълно автоматизирана линия за производство на хляб. Линията е компилация от машини, произведени от световни лидери в съответните области – силозните стопанства и автоматизацията им са произведени от австрийската фирма HB Technik, миксерите са дело на германската фирма Diosna, а втасването и печенето на хляба става в шведски машини на фирмите Glimek и Sveba Dahlen. Готовият хляб се охлажда върху швейцарска линия Habasit и след това се нарязва и пакетира от холандската машина Hoba. Автоматизацията на линията се контролира с интернет. В подкрепа на чистото, както днес е модерно да се нарича, „зелено” производство е използването на отделената от машините топлина за подгряване на водата за всички нужди на хлебозавода, както и отвеждането й в климатичната инсталация през студените месеци.
Производственият процес е на ниво последна дума на техниката. Намесата на човешкия фактор е сведена до възможния минимум. В производството са ангажирани само 15 души, висококвалифицирани работници. Капацитетът на технологичната линия е производство на 2200 кг различни видове хляб за един час, или към 35-40 хляба за 1 минута в зависимост от грамажа. Високотехнологичният комплекс е реализиран от кооперираните усилия на петте водещи в света компании от Швеция, Италия, Холандия, Австрия и Германия. Всяка от тях произвежда най-доброто съоръжение за различните етапи на производствения цикъл. Работата на технологичната линия може да се контролира чрез интернет връзка с компаниите от чужбина.
Много приветлив е дворът. Той е изключително просторен. Ливадката е винаги зелена, свежа и добре поддържана. Паркингът предвижда достатъчно паркоместа за нуждите на сградата и нейните клиенти.

Хлебозаводът откровено прилича на луксозен хотел и внушава извънземна технологичност в сравнение с българските си еквиваленти. Проектът показва, че нестандартните решения трябва да се търсят в реализирането и на такива специфични сгради. Полученият ефект е забележителен...