Строител

Обрат в клишираните представи за жилищно строителство

Оставаме в столичния квартал „Младост”. И не за да пишем само за красивите и технологично нови сгради, а за да онагледим много по-дълбоката функция на строителството. Ще обърнем внимание на новото и старото, на контраста между мисленето на съвременните хора и на това колко е трудно да преобърнеш клишираните представи за жилищните сгради у нас


„Младост” е обикновен квартал, емблема на социалистическото строителство – огромни, еднообразни и едноцветни панелни блокове и нищо повече. Днес този столичен квартал върви по много различен път, път на съвременна архитектура, нови технологии и модерност. Един от първите жилищни комплекси, носители на тези идеи, е „Младост 2”. Построен от ГУСВ-София, той отъпка пътеката на новото жилищно строителство и бе в началото на тоталното преобразяване на района. Инвеститор е „Комфорт КБК Груп” ООД. За вестник „Строител” проектантите на комплекса от „АТМ” ЕООД споделиха най-основните и значими факти.
Той представлява две жилищни сгради с магазини и подземни гаражи, обединени в общ комплекс и с общо дворно пространство. Застроената площ е 730 кв. м, а РЗП на комплекса възлиза на 5500 кв. м.
Конструкцията на сградата е монолитна стоманобетонна. Фасадата пък е с минерална мазилка и керамика, като е използвана алуминиева петкамерна дограма на Rehau. Използван е още стъклен парапет с алуминиеви ръкохватки и стойки. Топлоизолационната система е дишаща фасадна топлоизолация от Alsecco.
Преградните стени между отделните жилищни единици са изградени с плътни тухли. Покривът е плосък и отводняването е вътрешно с воронки както от покрива, така и от терасата. Направени са и метални сенници за последните етажи.
Водещата сграда е на 5 етажа, а по-малката - на 3. Архитектурата им внушава както нестандартно и креативно мислене, така и семпло и изчистено вписване в архитектурния контекст на района. Важен мотив за проектантите е била зелената зона. На дворна площ от 1008 кв. м е направена красива градина с декоративни растения. В двора има още детска площадка и алеи от плочи.
Паркингите пък са подземни и за двете сгради. Те напълно обезпечават живеещите, като са предвидени допълнителни паркоместа за гости или служители.
Едната сграда е отделена само за жилища, които са над паркинга. Другата освен с апартаменти разполага и с подземни складове, партерен етаж с магазини и офиси. Апартаментите в двете сгради са общо 33, като тяхното разположение е съобразено с ослънчаването на зданието. За всички жилища са предвидени и мазета, като в голяма част от апартаментите е осигурено допълнително складово помещение. Асансьорът е луксозен, за 8 души. Довършителните работи са правени с паркет, таракота, фаянс, латекс, окачени тавани, настилки с висока износоустойчивост. Изпълнена е система за видео-домофонна уредба. Специално внимание е обърнато на изискванията за пожарна безопасност. Входните врати за апартаментите са също пожароустойчиви, блиндирани, с противовзломна система и димонепроницаемост. Направена е самостоятелна вентилация на сутерена.
В момента около комплекс „Младост 2” има няколко подобни постройки. Като цяло районът уверено се превръща в модерен жилищен квартал. Най-емблематичните и запомнящи се сгради обаче ще си останат тези, които са проправили пътя на модерното строителство и са отъпкали пътеката към новия начин на мислене в тази посока.