Строител

Новият дом на ОП на КСБ - Сливен – отличителен, професионален, функционален

През пролетта, точно за Великден, сливенските строители ще имат своя нов дом. Той ще бъде разположен на ул. „Александър Стамболийски”. След тежки перипетии дойде времето за първата копка на обекта. Всички предпоставки за създаването на една отличителна и функционална сграда са налице – чудесен проект, отлична локация, професионален екип и финансова обезпеченост.
На тържествената първа копка присъстваха изпълнителният директор на КСБ инж. Иван Бойков, областният управител на Сливен Марин Кавръков, много строители от региона, гости и медии. Всички бяха развълнувани и щастливи, че тяхната идея вече се реализира. Екипът е изцяло местен. Фирмата изпълнител е „Гради” ЕООД, проектант е арх. Христо Юлиянов, а конструктор - инж. Младен Младенов.
Зданието ще е на две нива, едното е над терена, а другото наполовина под нивото му. Влизането става на „полуниво” спрямо двата етажа. Полуподземното ниво е с двойна функция. Едната част е предвидена за място за отдих, побиращо 36 души, а другата – за конферентна зала с капацитет 106 човека. Залата е на нива, което прави пространството й атрактивно и осигурява добрата визуална комуникация при събрания и лекции. Двете помещения са разделени чрез подвижна рулетна стена, позволяваща съвместяването им при необходимост.
Надземният етаж пък съдържа три офиса. В неработно време достъпът до офисите се ограничава чрез декоративна метална решетка.
В постройката, освен при входа, са предвидени два евакуационни изхода, отвеждащи директно навън, като всички врати ще се оборудват с брави „антипаник”.
Екипът на вестник „Строител” пожелава на строителите успешна и ползотворна работа, за да може ОП-Сливен да получи офиса, който заслужава.

Областният председател на КСБ в Сливен – Атанас Кошничаров:

Ще направим точно това, което искахме

Атанас Кошничаров работи много активно върху идеята за нова сграда на областното представителство. След всички трудности той е доволен от крайния продукт и се надява изпълнението на обекта да покрие големите очаквания. В деня на първата копка на обекта, когато бе избран да бъде председател на ОП-Сливен за още един мандат, той любезно отговори на нашите въпроси.Г-н Кошничаров, така ли си представяхте новия офис? И кога ще бъде готова сградата?
Идеята беше точно такава – офисът ни да бъде една отличителна сграда. Освен това искахме да е много комуникативна, с добро позициониране. Съвсем близо е до центъра на града. На няколко минути от нас са всички важни административни сгради, общината, областната управа. В същото време искахме да бъде достъпна. Виждате, че около площадката има доста голям паркинг.
Очакваме в първите дни на декември да сме приключили изцяло с грубия строеж. Самият строител ни изненада много приятно, тъй като освен изключително кратките срокове, той даде и добри цени. Реално от
1 ноември стартираме истинското строителство. След това очакваме и бързото приключване на довършителните работи. Постепенно ще вървят нещата и сме си дали срок в края на март и началото на април сградата да бъде готова. За по-бързото завършване на обекта ще използваме материали на фирма „МЦ Баухеми“ - добавки за бетон, хидроизолация и бетонова козметика. Надяваме се за Великден да ви поканим на официалното й откриване.

Вие работихте доста упорито за идеята. Сигурно сте доволен от крайния резултат. Струваха ли си усилията?
Доволен съм, защото в последната година наистина хвърлихме доста усилия в тази посока. Като започнем още с възникването на идеята, след това оформянето й в някакъв завършен вид и представянето й пред Управителния съвет на КСБ. Искахме да построим сграда на наше място. Стигнахме до закупуването на този парцел. Успоредно с това вървеше проектът и прокарването му през всичките инстанции. В крайна сметка сме щастливи, че дойде моментът, в който беше дадено строителното разрешение и беше направена първата копка.

Как избрахте изпълнителя?
Проведохме сериозен конкурс за изпълнител на обекта. Появиха се 7-8 фирми с доста добри предложения. Разбира се, спряхме се на оптималното решение – и като цена, и като срокове. Целият екип е изцяло местен. Строителят е член на КСБ, доказан е като един от най-добрите строители в града.Управителят на фирмата изпълнител – Димитър Шейретов

Ще спазим краткия срок

Изпълнителят на новата сграда на ОП-Сливен е фирмата „Гради” ЕООД. Нейният управител Димитър Шейретов също сподели няколко думи пред вестник „Строител”:


Г-н Шейретов, ще имат ли строителите в Сливен своя новогодишен подарък?
Срокът за изпълнение е 30 календарни дни. Направили сме си разчетите и сме убедени, че той е реален и ще успеем да си свършим работата навреме. Спечелихме конкурса, обявен от КСБ, сформирахме чудесен местен екип и тази работа ще даде своя резултат.

Разкажете ни за самата сграда. С какви материали ще бъде изпълнена, каква е разгънатата застроена площ?
Обектът е от IV категория. Сградата е със симетрична композиционна схема, като конструкцията е комбинация от монолитен стоманобетон и метал. Бетонът, излизащ от терена, оформя две мощни остриета по източната и по западната фасада, между които е окачена остъклена стена. Южната фасада също е с изцяло окачена стъклена стена, а част от покрива е „еталбонд”.


Проектантът арх. Христо Юлиянов:

Сградата е символ на бъдещето в строителството


Автор на новия дом на ОП-Сливен е местният архитект Христо Юлиянов. Според него проектът е направен стриктно по изискванията на инвеститора – Камарата на строителите в България, за да задоволи всички очаквания и нужди на местната организация. Ето какво сподели той:

Арх. Юлиянов, какво конкретно искаха от вас инвеститорите, когато умувахте върху идейния проект?
Трябваше да направим мястото уютно и приветливо, за да може строителите от региона с удоволствие да се събират тук. Искахме да има една голяма многофункционална зала, в която да се правят както сериозни делови събирания, така и по-весели и празнични срещи. Трябваше да я пригодим и за изнасяне на лекции. Това беше задачата, просто беше необходимо да поберем цялата администрация на ОП-Сливен.

Какви идеи вложихте в архитектурно отношение?
Идеята беше да се получи нещо модерно, като знак за бъдещето в строителството. Аз оприличавам формата на сградата по-скоро на кораб. Освен модерната визия обектът ще бъде изпълнен и с по-нови и съвременни материали.

Разкажете ни повече за разположението на отделните помещения.
Имаме полусутерен, тъй като там прозорците са над земята. Това е и мястото за голямата многофункционална зала. Тя е за около 100 души. На горния етаж са офисите на администрацията.