Коктейлно околосветско пътешествие
Невена Картулева Древните китайци пиели сок от изцедени плодове, смесен с лед и сняг. А щом рецептата е оцеляла и до днес – 3000 години по-късно, явно наистина е добра. Една от романтичните легенди за името на напитката разказва, че през 1770 г. в Ню Йорк живял собственик на бар, чийто любим петел изчезнал. След дълго търсене обявил, че ще даде дъщеря си за жена на онзи, който намери пъстрата птица. Скоро в хана влязъл офицер, носещ птицата, останала без опашка. Собственикът спазил обещанието си и оповестил предстоящата сватба. Дъщеря му толкова се развълнувала, че смесила питиетата, които приготвяла за гостите. Разноцветната напитка нарекли коктейл (от англ. cock tail – петльова опашка). Сухият режим в САЩ от 20-те години на миналия век прави тези питиета толкова популярни. Тогава нелегалното производство на нискокачествен алкохол процъфтявало. За да подобрят вкуса му, барманите го смесвали с всевъзможни напитки и го сервирали в чаши за кафе, страхувайки се от властите. Коктейлите излезли извън границите на Америка и в Париж се появил легендарният „Блъди Мери”, а в Куба започнали да правят дайкири. В наши дни има и безалкохолни освежаващи напитки, които се приготвят с мляко, плодове и зеленчуци. През зимата са подходящи топлите коктейли, като пунш, грог и ирландско кафе. Студените често са на основата на вермут, джин, водка или вино. Разбира се, в разгара на лятото ще насочим вниманието си към вторите. Как? С околосветско коктейлно пътешествие, включващо традиционните питиета за различните държави. Италия, Bellini В сърцето на страната – Венеция, в една от малките преки на Канале Гранде е сгушен Harry’s Bar, пред който можете да „паркирате“ с наета гондола. Там ще ви сервират освежаващата комбинация от вино „Просеко” и нектар от праскови с няколко бучки лед. Великобритания, Pimm’s Cup Коктейлът е истинска легенда за Острова. Прави се повече от 200 години. Има различни вариации, като повечето включват джин и допълнения като ягода, краставица или лимонада. Кръстен е на своя изобретател Джеймс Пим, който целял да създаде тоник за подпомагане на храносмилането. В оригиналния си вид коктейлът е на основната на джинджифилова бира или джин. Към тях се прибавят лимонов сок и захар, резени портокал, ябълка, краставица, ягода и стрък мента. Сингапур, Singapore Sling Този плодов, сладък коктейл е измислен от един от барманите в популярния хотел Raffles, за да се хареса на британските посетители, търсещи тропическа екзотика и приятно разхлаждане в горещите дни. Съдържа джин, три вида ликьор – датски черешов „Хииринг”, италианско портокалово „Коантро” и френския „Бенедиктин”, както и сок от ананас, лайм и гренадин. Сервира се във висока чаша с лед, а най-отгоре може да се добави и газирана вода. Франция, Kir Royale Името на коктейла говори достатъчно за него. Щом се прави с шампанско, може ли да не е по царски разкошен? Въпреки че рецептата не е никак сложна за изпълнение, вкусът е отличен. На дъното на висока чаша за шампанско се слага чаена лъжичка пюре от касис. Отгоре се налива бълбукащото питие и се украсява с резен лимон. Можете да направите коктейла и с пенливо розе. Перу и Чили, Pisco Смята се за традиционна напитка в Перу и Чили. Приготвя се с южноамериканско гроздово бренди „Писко”, „Ангостура битер”, лимонов сок, пудра захар и яйчен белтък. Всичко това се разбърква в шейкър с няколко кубчета лед. Пенливия коктейл може да освежите още повече със стрък мента или 1 – 2 резенчета лайм. Накрая се поръсва с канела. Мексико, Paloma Коктейлът съдържа текила със сода, швепс от грейпфрут, малко лимонов сок и захар. Прилича на по-лека и сладка версия на „Маргарита”. А и е доста по-предпочитан от нея в южните райони на Америка. Автентичната напитка се приготвя с мексиканския швепс Jarritos.