Свят и иновации

Чудотворният чай

Невена Картулева Китай е родината на чая. В източната страна открили лечебните свойства на напитката още през 1600 г. пр. н.е. Именно от Азия произхожда и чаеното растение. В Европа било пренесено едва през XVII в., така че противно на разпространеното схващане родината на чая съвсем не е Великобритания. Познавачите не пият чай, събран преди повече от две седмици, защото го смятат за прекалено силен и действащ опияняващо на организма. Престоялият няколко месеца също не се цени, защото е загубил жизнената си сила. Затова истинските ценители купуват чай само на килограм. Според специалистите този в пакетчета е много по-некачествен от чая на листенца и дори на прах. Китайците смятат, че през пролетта е полезно да се пият чайове от цветя, през лятото – зелени, през есента – улунски, а през зимата – черни и червени. Най-добрият начин да бъдат приготвени е в чайник от червена или лилава глина заради антитоксичните й свойства. Най-скъпият чай е от провинция Фуцзян, която се намира срещу Тайван. Той се прави от листенцата на пет различни чаени дървета, всяко от които е на по петстотин години. Намират се в близост до манастира Тянсин. Петдесет грама от еликсира струват 800 долара. Нарича се Da hong рao, което в превод означава „голяма червена мантия“. Отличава се със силна ферментация, интензивен вкус и аромат. Всяка година от вековните растения са се събирали не повече от 500 грама чай, а стойността на готовия продукт е достигала 685 хил. долара за килограм. През 2005 г. 20 грама чай са продадени на търг в провинция Фуцзян за около 25 хил. долара. Следващата година цялата реколта била предадена за съхранение в китайския Национален музей и е обявен мораториум за брането му. От тогава на Da hong рao не може да се наслаждава никой. Е, може би не съвсем. През 80-те години на миналия век започнали да размножават храстите майки по вегетативен способ. Полученият от тях чай също се нарича „голяма червена мантия”, но познавачите смятат, че не може да се сравнява с листенцата, които раждат петте 500-годишни дървета. Останалите най-скъпи чайове в света са по-достъпни. Yellow Gold Tea Buds 50 грама от този чай струват близо 106 долара. Листенцата са изрисувани с истинско 24-каратово злато, което също ще трябва да изпиете след заливането им с гореща вода. Но не се тревожете – консумацията на златни люспи в малки количества дори се счита за полезна. „Блестящият“ чай се продава само в Сингапур. Високата му цена се определя не само от златните нишки. Той се събира по билото на местна планина, и то в един-единствен ден в годината, като листенцата са само от върховете на растенията, при това отрязани със специални златни ножици. Panda dung tea Всички обичат панди. Те са сладки и пухкави. И правят чай. По същия начин, по който цибетката прави кафе. Ако все още не се досещате – зелените остатъци за питието с цена 200 долара за чаша преди това са били изядени от пандата. Тя се храни с див бамбук, но оползотворява около 30% от полезните вещества в него, като останалите 70 на сто остават в изпражненията. А до вас могат да стигнат под формата на чай. Всъщност напитката не е направена изцяло от тях. Китайски предприемач решил да „облагороди“ чая, добиван от планината в Съчуан, а сънародниците му толкова харесали аромата, че били готови да платят стотици долари за чаша. Gyokuro Японският зелен чай е известен като Sencha и е направен без смилане на чаените листа. Те са събрали най-силните лъчи на слънцето две седмици преди прибирането на реколтата, което спомага за повишаване на аминокиселините в тях и им дава по-сладък вкус и отчетлив аромат. Чаят струва около 65 долара за 100 грама. Tieguanyin И този чай идва от Китай. Носи името на будисткото божество Гуан Ин, което в превод означава Божество на милосърдието. Струва 3 хил. долара за килограм. Той е на границата между черния и зеления чай. Може да се вари до седем пъти, преди да загуби вкуса си. Счита се за уникален, защото дава храна и за петте сетива. Течността е блестяща и златиста на цвят, а листата са плътни и светли. Заради своята дебелина и твърдостта си издават звънтящ звук, когато ги изсипвате в чашата. Ароматът им е на кестен, вкусът - наситен.