Свят и иновации

Николай Чудотворец е добрият белобрад старец

Знаете ли, че Дядо Коледа не е измислен герой, а съществувала личност. Първообразът му е самият свети Никола Мирликийски Чудотворец – покровител на слабите, на моряците, рибарите и на децата, и закрилник на имота и парите. През годините прототипът претърпява сериозни изменения, като визията му достига до образа на пухкав белобрад старец с розови бузи. Характерът на добрия старец обаче е много близък до този на Николай Чудотворец, който помагал на изпадналите в беда и правел тайни дарения, без да става ясно откъде е дошла помощта. Посред нощ той пускал торби с жълтици в дворовете на нуждаещите се, като бил най-щедър към децата. Именно заради тази си доброта Бог още приживе го надарил с чудотворство.
В България Никулден се празнува на 6 декември, а на 9 май се отбелязва св. Николай Летни. В Германия, Холандия и Белгия празникът, свързан със светеца, е посветен изцяло на децата, които оставят обувките си навън и откриват в тях шоколади, бонбони и подаръци, ако са били послушни през годината.
Той е роден през втората половина на III век и за разлика от повечето светци умира на преклонна възраст, в почит и признание. След кончината на Николай Чудотворец в целия християнски свят се разпространяват легенди за щедростта и добротата му. Вярва се, че той продължава да радва бедните и децата, като им носи подаръци през комините или ги оставя в обувките им, докато спят.