Свят и иновации

500 години „чукна” ликьорът Bénédictine

Ликьорът Benedictine отпразнува 500-ата си годишнина. Питието е създадено през 1510 г. от монаха бенедиктинец Бернардо Винчели в абатството му в Нормандия, в днешна Франция. В състава му имало 27 билки и подправки, като след дестилацията ликьорът отлежавал в продължение на 2 години. През 1789 г., по времето на Френската революция, рецептата на монаха изчезнала. Била открита близо 100 години по-късно, през 1863 г., от търговеца на вино и колекционер на средновековно изкуство Александър льо Гранд. За да отпразнува годишнината, производителят пусна лимитирана серия Black Monk, наподобяваща много средновековните буркани, в които монасите съхранявали ликьора преди половин ера.
Феновете на старото уиски пък могат да се насладят на 70-годишното малцово питие „Мортлах Спейсайд”. За да бъде „усещането” още по-специално, цената на една бутилка е около 20 000 лв. Уискито е налято в бъчва на 15 октомври 1938 г. по нареждане на Джон Ъркърт. Точно 70 години след това наследниците му вземат решение да го бутилират. Бутилка „Мортлах” е отворена за дегустация в Единбургския замък. Дегустаторът Чарлз Маклийн го описва като „деликатно, свежо, жизнено и плодово" с нотки на восък и дим. Според него това е най-старото уиски, бутилирано в света. Стана ясно, че кехлибарената течност е лежала в бъчва от испански дъб, предназначена за шери. Бутилките, избрани за „течната история”, са кристални, с форма на сълза. Те са произведени ръчно. 54 големи бутилки са напълнени от бъчвата, чиято цена е 20 хил. лв. Има и 162 по-малки разфасовки за по-приемливите 5000 лв.