Свят и иновации

Най-големите яхти

Еклипс (170 м)  
стана собственост на Роман Абрамович, след като напусна пристанището в Хамбург. На борда на мегаяхтата има две площадки за кацане на хеликоптер, басейн, подводница и система за засичане на ракети. Естествено, прозорците са бронирани. Еклипс не е обикновена яхта, тя е създадена с цел - да засенчи плавателния съд на шейха на Дубай, която остана на второ място.
Дубай (160 м)  
е построена от Blohm + Voss за принца на Бруней. По-късно той я продава на шейха на Дубай. Цената не е обявена официално, но се предполага, че е около 300 млн. долара, което я направи най-скъпата в света през 2006 г. На нея има шест луксозни и два ВИП апартамента, площадка за кацане на хеликоптер, малка подводница, зала за скуош и спа център.
Al Said (154 м)  
помещава концертна зала за оркестър от 50 музиканти. По-голямата част от палубата е затворена и на нея има климатици, за да се избегнат жегите в Близкия изток. Собственик е султанът на Оман. На яхтата могат да нощуват 70 гости, екипажът се състои от 150 души.
Принц Абдул Азис (146 м)  
беше най-голямата яхта в света през 1984 г. и държа титлата над десет години. Първият й собственик е кралят на Саудитска Арабия Фахд, а след смъртта му тя стана притежание на крал Абдула. Лобито е строено като реплика на това на кораба „Титаник”. Има 12 каюти, в които могат да се подслонят 22 души.
El Horriya (144 м)  
е най-старата яхта в списъка. Построена е през 1865 г. от Samuda Brothers в Лондон. Принадлежи на краля на Египет.
Al Salamah (138 м)  
има 80 стаи, разположени на осем палуби. Екипажът наброява 96 души, а притежателят й е султан Абдул Азис. Често бъркат яхтата с пасажерски кораб. В списъка й с екстри фигурират още закрит басейн, библиотека, болница с модерно оборудване, фитнес, спа център.
Rising Sun (138 м)  
е собственост на Лари Елисън и на музикалния продуцент Дейвид Гефен. Има 82 стаи, разположени на пет етажа, сауна, фитнес, баскетболно игрище, винарска изба и дори собствен уебсайт.
Al Mirqab (132 м)  
спечели награда за своя вътрешен дизайн, вдъхновен от Лазурното крайбрежие и Париж. Има площадка за кацане на хеликоптер, гараж с Mercedes, басейн и киносалон. Притежание е на премиера на Катар и плава под флага на Кайманските острови.
Octopus (125 м)
е яхтата на Пол Алън (Microsoft), който посети с нея Венеция, Южна Франция и др. И тя има уебсайт, който дори следи нейното местоположение и състояние.
Savarona (124 м)  
75-годишният плавателен съд продължава да кръстосва моретата. Оборудван е с киносалон, фитнес и турска баня. Има позлатени стени и огледала по таваните.