Свят и иновации

Живописта на Румен Рачев заблестя

Нестихващият творец Румен Рачев отново приема гости в галерията на „София прес” на „Славянска” 29, за да им представи самостоятелната си живописна изложба „…пространства, фигури, предмети…". Декоративните композиции на автора, изобразяващи интериори, натюрморти и човешки фигури, изпълват атмосферата със загадъчна самота и емоционален устрем. Неподражаемият колоритен ансамбъл, преплетените в светлини и сенки бои, детайлът на текстури и колажи в платната искрят с особена душевност. Формите на прозореца, на пианото, на жената разкриват с подтекст значимостта на живота и ценното във всекидневието.
Проф. Ивайло Мирчев, председател на Съюза на българските художници, официално откри живописната експозиция, поздравявайки сърдечно своя приятел и колега Рачев с думите: „Когато беше млад, Румен беше най-дивият в академията. Сега виждаме една смирена живопис, с която той отново успя да ни изненада." Съюзът на писателите в България също поздрави Рачев, отправяйки предложението: „Под всяко платно трябва да положиш и текст, защото ти владееш и си закърмен и с писателството, и с журналистиката."
Румен Рачев завършва Националната художествена академия в София. Работи предимно в областта на живописта, печатната графика, рисунката, стенописа и дизайна. Представил е редица самостоятелни изложби в България, Европа и Америка и е носител на множество награди у нас и в чужбина. Неговите творби са собственост на обществени и частни колекции в страната и целия свят.