Свят и иновации

„Речта на краля” отнесе най-важните Оскари

Английската историческа драма „Речта на краля” спечели 4 статуетки от церемонията по раздаване на Оскарите, въпреки че беше номинирана в цели 12 категории. Това обаче изглежда разочароващо само на пръв поглед, защото наградите за лентата на Том Хупър са в най-престижните категории – най-добър филм, най-добър режисьор, най-добра главна мъжка роля (очаквана победа за Колин Фърт) и най-добър оригинален сценарий (Дейвид Сейдлър).
„Благодаря на моите изключителни актьори, нашия триъгълник - Колин Фърт, Джефри Ръш и аз. Тук съм само заради вас, момчета”, сподели развълнувано Хупър.
„Речта на краля” разказва историята на твърдоглавия британски крал Джордж VI - бащата на кралица Елизабет II, който отначало с неохота наследява короната след абдикацията на брат си Едуард VIII. Поразен от нервно пелтечене, той осъзнава нуждата от логопед (Джефри Ръш), за да е способен в крайна сметка да поведе страната във Втората световна война.
Визуалното и интелектуално предизвикателство на Кристофър Нолан „Генезис” също се окичи с четири награди, само че всичките в техническите категории - визуални ефекти, кинематография, звуков монтаж и смесване на звука. Филмът е изграден върху идеята, че е възможно сънищата да бъдат споделяни... да изглеждат и да се усещат като действителността, докато си в тях. Именно в това състояние могат да бъдат отнети най-големите и ценни тайни на човека.
Датският „В един по-добър свят” триумфира в категорията за най-добър чуждоезичен филм. Разказът е за две момчета приятели, едното от които става много агресивно и започва да сее безпричинно насилие. „Обикновено вярваме - или ни се иска, - че малките момчета са добри и изтъкани от любов, но в този случай 12-годишен хлапак става зъл и гаден, защото е изпълнен с гняв”, споделя режисьорката Сузане Биер.
Напълно очаквано Натали Портман спечели приза за най-добра женска роля за страхотното си изпълнение в психодрамата „Черен лебед”, която третира конфликта между доброто и злото в балета от Чайковски „Лебедово езеро”.
Поддържащата мъжка и женска роля отидоха при двама актьори от „Боецът” - Крисчън Бейл и Мелиса Лео.
Статуетката за адаптиран сценарий бе връчена на Аарън Соркин за „Социалната мрежа", който проследява зараждането на социалната мрежа Facebook. Филмът на Дейвид Финчър спечели също отличието за най-добър саундтрак (Трент Резнър и Атикъс Рос) и за монтаж.
„Играта на играчките 3” бе избрана за най-добра анимация, а „Inside job” – за най-добър документален филм.
Най-разочаровани след церемонията трябва да са били братята Коен, защото въпреки 10-те си номинации последният им проект „Непреклонните” не получи нито една награда.