Свят и иновации

Разтърсване в Рио по 2011-а степен

Оглушителни ритмични звуци и дъжд от конфети. С това посрещат тези дни на карнавала в Рио - един от най-вълнуващите фестивали в света. Повече от столетие, всяка година, той започва 40 дни преди Великден, за да продължи цели четири денонощия. Незабравимите за 2011-а дати бяха от 5 до 8 март


Парадът стартира още в петък вечер, когато след шествие по улиците на града се избира т.нар. крал Момо - местен мъж, който трябва да тежи поне сто килограма. Той се възкачва на трона заедно с кралицата на карнавала и двете принцеси.
Фиестата продължава в събота и в неделя със състезание на най-големите школи по самба, които се борят за шампионската корона. Улиците на града са изпълнени с ентусиасти, приготвили атрактивни костюми и декори. Карнавалът завършва във вторник, когато е последният ден преди великденските пости в латиноамериканската държава.
Крал Момо открива карнавала, на който костюмите са сред най-колоритните в света. Танцьорите са издигнати на големи платформи, които почти като някогашните манифестации пресъздават цели сцени от актуални събития, приказки и истории. Одеждите са оскъдни, ярки и блестящи.  
Най-хубавото на карнавала в Рио остават уличните купони и партита. Главното шествие се придвижва под звуците на горещата самба, но извън това всеки може да се присъедини към някой от многобройните оркестри и да танцува до припадък.
Пътят на парада преминава през построен през 1985 година стадион „Самбодромо” - дело на популярния бразилски архитект модернист Оскар, където самба отборите се състезават кой да бъде шампион тази година. Наблюдаването на състезанията отблизо е възможно след закупуване на билети със запазени места от двете страни на специално издигнати платформи.
Възможностите за участие в карнавала на Рио са многобройни. Редица хотели, ресторанти или просто места за забавление организират самба балове, за които се изисква спазването на определен дрескод. Най-луксозното парти се провежда в хотел „Копакабана“ – т.нар. магически бал в Копа.
През 2011 г. повече от 300 оркестъра са взели участие в шеметния карнавал. Те се разделят в две големи зони – Сул (южната част на Рио) и Санта Тереза (център).
Всички самба училища в Рио отварят врати по време на карнавала. Те са добре посещавани, неформални и наподобяват голям нощен клуб, пълен с хора на различна възраст. Репетициите преди карнавала са много популярни и са отлична възможност за човек да усвои красотата на самбата.
„Въртящите се дами” са по-възрастните някогашни участнички, които са облечени в традиционни за Рио и областта костюми - с огромни поли и кринолини, които им позволяват да се въртят.
„Биещото сърце” на самбата са 350-те перкусионисти, които „разпалват” със звук и ритъм танцьорите. Те са облечени тематично и понякога толкова колоритно и обемно, че затрудняват изпълненията. Перкусионистите си имат собствена кралица - красива самба танцьорка, която вдъхновява атмосферата.
Парадът е времето за забавление и за най-бедните квартали на Рио, т.нар. фавелас. Футболът и самбата са много важни за обикновените хора, живеещи в тях, които празнуват с необикновена отдаденост и страст.