Свят и иновации

Да си купиш остров

Да имаш собствен остров, е привилегия само на най-богатите в света. Купуването на отделените кътчета земя е хоби на хора като Ричард Брансън, собственик на Virgin Airlines, на актьора Джони Деп и (не)много други. Днес обаче подобна покупка е достъпна за всеки. В момента може да купите свой собствен остров само за 30 хил. долара. За подобна сума трудно може да се сдобиете с едностаен апартамент в София! В този материал ще ви представим топ 10 на най-евтините острови в света, които са на пазара в момента, като ценовият таван е поставен на 100 хил. долара

Гатун, Панама
Островът Гатун е част от Панамския канал. Площта му е 3000 кв. м и се продава за 30 000 долара, като това му отрежда първо място в класацията като най-евтин. Езерото Гатун е едно от най-красивите изкуствено създадени езера в света. На ден е възможно да уловите от 50 до 100 костура. На острова живеят маймуни, папагали, тукани, тапири. Има мобилно покритие и електричество – най-голямото пристанище в света е на 40 минути от него. Удобно за пътуване с личната яхта.
Макгибън, Ню Брунсуик, Канада
Островът Макгибън е с близо 25 300 кв. м площ и струва само 35 249 долара. Разположен е в реката Сейнт Джон и се намира само на минута от бизнес центъра Ню Брунсуик. Отлично място за лятната ваканция, което предразполага за много занимания – спускане с кану или есенно гонене на патици. На острова не е възможно да се построи каквото и да било заради пълноводието на водите през пролетта.
Долфин Бей, Панама
Островът се намира на 20 минути с лодка от архипелага Бокос дел Торо и е разположен на площ от 610 кв. м. Може да бъде закупен срещу сумата от 40 000 долара. Островът е свързан с друг остров – Сан Кристобал. Перфектен е за лятна семейна къща.
Биг Тускет, Канада
Остров Биг Тускет се намира в Нова Скотиа, Канада. Площта му е 149 733 кв. м и част от него струва 65 650 долара. Част е от архипелага Таскет и е един от най-живописните гранитени острови, разположен на югозападния бряг на Нова Скотиа в Атлантическия океан. Въпреки че сега са ненаселени, са се запазили няколко уникални морски фара. Той е едно магическо място за почивка през лятото.
Гънинг
Този остров се намира отново в Нова Скотиа, Канада, и е разположен на площ от 28 085 кв. м. Цената му е 70 195 долара. Намира се в залива Гуус. Мястото е идеално за лятна вила, откъдето да се наблюдават птиците.
Cayo Paloma (Островът на гълъбите), Никарагуа
Островът е с площ 29 137 кв. м и е разположен на 15 мили южно от най-големия град Блуфилдс. Цената му е 69 000 долара. Може да си купите част от острова в размер на 1-5 акра, но оферти за закупуването на целия остров също се обмислят. Той предлага тих и спокоен живот на своите жители. Островът ще впечатли всеки с морските костенурки, разнообразието от птици и възможностите за риболов.
Барнард, Флорида, САЩ
Островът е разположен на 20 мили от дългата верига езера Тсала Апопка на площ от 21 043 кв. м и струва 74 950 долара. Барнард е известен с богатите си флора и фауна и с отличните възможности за риболов. Самотният остров е разположен на половин миля от брега. На час от него се намира Дисниленд и природният парк „Гаторленд”.
Иля Каетано, Бразилия
Бразилският остров е с площ от близо 64 750 кв. м и струва 79 500 долара. За него е типична тропическата растителност и е разположен само на 20 минути от столицата на областта Алагоас.
Ислас ел Перу, Никарагуа
Островът се намира в Никарагуа, близо до езерото Гранада, на площ от близо 6000 кв. м. Продава се за 90 000 долара.
Ислас ел Перу е част от група острови, които се намират на 15 минути от чаровния град Гранада. Притежава потенциала да се превърне в малък туристически комплекс. Идеален е за любителите на риболова. На острова растат манго и кокос. Времето е страхотно през цялата година.
Бумбо, Канада
Островът Бумбо се намира в Нова Скотиа, Канада, разположен е на площ от почти 11 000 кв. м
и е на цена от 99 990 долара. С тази цена той е най-скъпият остров в класацията. Островът е покрит с иглолистна растителност и е перфектното място за къмпинг или риболов. Подходящ е за прекарване на ваканции.