Свят и иновации

Градове, облени в блясъка на своите сгради

Самата концепция за най-красив и по-красив град е крайно индивидуална. При всички положения обаче за хубостта на един град се съди преди всичко по неговите сгради. Оттам идва усещането за уникалност и магнетизъм. От многото класации за най-красиви градове в света ние сме подбрали десет, неизменно присъстващи сред фаворитите.
Един от тях е Сидни, Австралия. В началото на XX век Сидни е малко крайбрежно градче, което не впечатлява с нищо друго освен с живописното си местоположение на дълбоко врязан в сушата залив. Днес обаче градът е внушителен метрополис, който съчетава американска архитектура и усещане за свобода и простор, европейска атмосфера, изисканост, японска подреденост и усещане за модерност. Дом е на „Роял Опера Хаус” - най-голямата опера в света, която е истински шедьовър на модерната архитектура. Същото се отнася и за моста „Харбър”, който е символ на прогреса на австралийския народ. Изключителната красота на града се допълва с прелестните плажове Бондай и Менли, които са смятани за едни от най-разкошните на планетата.
Челно място в класациите заема и Санкт Петербург. Разположен в делтата на втората най-голяма река в Европа - Нева, той е истински архитектурен шедьовър. Паметниците на Питер са преживели и добри, и лоши времена. Днес обаче това е най-европейският град на Руската федерация. Неговата архитектура е „тежка” и излъчва власт, сила, могъщество и богатство. Перлата на Петербург е музеят „Ермитаж”. Първоначално дворец, днес това е един от най-големите музеи на планетата и най-голям в Русия. Градът е прекрасен целогодишно, но през зимата блести в пълната си светлина. Пухкавата снежна покривка и сумракът на зимните дни допринасят за традиционното излъчване на това изключително място.
Лондон, столицата на Обединеното кралство, също векове наред не отстъпва в класациите. Градът успешно комбинира старинни сгради като Бъкингамския дворец, Биг Бен и Тауър Бридж. Има и модерни символи на прогреса като сградата „Канари Уорф”, или още наричана Краставичката, заради странната си яйцевидна форма. Лондон притежава мек климат и най-доброто и красиво от всичко, което предлага съвременната цивилизация – невероятни ресторанти и хотели, приказни паркове, старинна архитектура, внушителни небостъргачи, перфектна инфраструктура, удобен и бърз транспорт, както и възможността да срещнете много холивудски знаменитости.
Рио де Жанейро винаги е обирал овациите, когато се заговори за красота. Разположен на залива Гуанабара, този космополитен град има много неща, които да покаже на посетителите си. Символът на Рио е статуята на Исус, който е разтворил ръце над този романтичен мегаполис. Градът е световноизвестен със своята живописност и уникално местоположение, както и с карнавала на самбата, който се провежда тук всяка година в разгара на южното лято. Плажовете Копакабана и Ипанема са разкошни и играят ролята на сборен пункт, където се стичат хора от всички краища на света. Тук ще видите най-лъскавата страна на този разкошен латиноамерикански град. Ако се качите с лифта до върха на планината Корковадо, ще разберете защо Рио е смятан за един от най-красивите градове на нашата планета.
Барселона - великолепен град, чиято слава се дължи на великия архитект Антони Гауди. Катедралата „Саграда фамилия” е неговото най-велико творение. Ще я видите от почти всички точки на този космополитен град. Паркът „Гюел” също представлява  произведение на парковото изкуство, което притежава много уникалност и неповторимост. Няма да е преувеличено, ако кажем, че това е най-ексцентричният градски парк в света. Търговската улица „Ла Рамбла” ще ви даде реална представа за това колко космополитно и модерно е това кътче земя. Сградите в Барселона силно си хармонизират. Всички са обагрени в меки и приветливи тонове.
Виена също е едно истинско съкровище в сърцето на Европа. Красиви паркове, обсипани с хиляди цветя, старинни сгради, музеи, дворци, площади, фонтани, широки и изтънчени булеварди. Разходката из града е едно изпълнено с вкус преживяване. Това е родното място на валса и на баловете. Австрийската столица е най-красива през зимата, особено по време на коледните празници, когато безбройните светлинки се отразяват в покритите с пухкав сняг улици и сгради и всичко е окъпано в приказна атмосфера.
Ванкувър заема заслужено място в челната десетка. Този град притежава от онова несравнимо модернистично очарование на съвременните метрополиси – същото, каквото ще откриете и в Сидни. Една от прелестите и несравнимо предимство на града е, че тук ще откриете най-големите и красиви градски паркове на планетата. Идеално поддържани и в същото време диви и свежи. Ванкувър показва на света какво значи да живееш в хармония с природата. Почти всяко кътче от града ти напомня, че природата е навсякъде около теб. От много места в това модерно място се виждат вечно заснежените върхове на Скалистите планини. До брега на Тихия океан ще откриете административната част на града, която е застроена с модерни небостъргачи, чиито стъклени фасади си играят със светлините на слънцето при изгрев и залез. Ванку-
вър е съхранил автентичния дух на Америка и днес, ако се разходите по неговите улици, вероятно ще изпитате същото усещане, което са имали някога преселниците, идвайки в Новия свят.
Да не забравяме и Рим, столицата на Италия, която е изключителна. Тя съчетава в себе си модерното с античното. Рим е истински исторически паметник под открито небе. Колизеумът изпълва с възхищение всеки, който застане пред него. Испанските стъпала са магнит за художници и творци от цяла Италия, а фонтанът „Треви” е едно истинско произведение на изкуството. Надали ще откриете друг град, който да приютява на територията си цяла държава. Ватикана е най-малката страна в света, която се намира в центъра на Рим.
Ню Йорк пък е градът на градовете. Несравним, уникален и винаги даван за пример. Няма друг, който да се мери с него по важност и икономическа мощ. Ню Йорк е най-многоликият град в света. Притежава несравнима груба и студена красота. Той е естествен и неподправен. Ню Йорк винаги е бил символ на свободата и на истинския живот. С внушителната си архитектура той кара човек да потръпва от възхищение. Тесните като каньон улици изглеждат още по-тесни заради извисяващите се на стотици метри небостъргачи. Статуята на свободата, Емпайър Стейт Билдинг, Крайслер Билдинг, Бруклинският мост, Сентръл Парк и разбира се, Тайм Скуеър са емблемите на града.
И какво пропускаме? Париж! Достатъчно е да се споменат Айфеловата кула, Триумфалната арка, Лувърът, Елисейският дворец, за да започне всеки да мечтае за „града на любовта”. Река Сена криволичи бавно из този световен мегаполис и вдъхва спокойствие и хармония на забързания му ритъм. Едва ли има друг град, който да олицетворява Европа по-добре с нейното многообразие, колорит и вековна култура. Тук ще откриете един от най-скъпите булеварди в света – Шан-з-Елизе, по който са разположени множество луксозни бутици, ресторанти и хотели.
Който и от десетте ни фаворита да посетите, със сигурност няма да съжалявате.