Свят и иновации

Мощни и скоростни... японски

„Хонда”, „Ямаха”, „Сузуки” и „Кавазаки”... едва ли има човек на планетата, който да не е чувал имената на 4-те най-големи производители на мотоциклети в света. Въпреки че в държави като Италия, САЩ и Германия също се раждат невероятни машини като „Априлия”, „Харли Дейвидсън” и БМВ, Япония седи и може би винаги ще остане на върха в мотоциклетната йерархия. Трудно се конкурират 4-те японски бранда. Всяка година компаниите изкарват все по-нови и усъвършенствани мотоциклети, които моментално се впускат във вечна битка за надмощие. В тази връзка ние от в. „Строител” като любители на мотоциклетите, и по-специално на спортните такива, решихме да направим едно съревнование между най-бързите и мощни японски машини, които се предлагат на пазара.
Започвайки с Хонда, няма как да не споделим, че компанията е най-старият и най-големият производител на мотори в света. Започнала от семеен гараж и израснала в огромна компания, „Хонда” винаги успява да изненада почитателите си. Компанията ще участва в съревнованието с един от най-знаменитите си модели, а именно Honda CBR 1100 XX Blackbird. „Черната птица“ е създаден по модел на американския военен самолет SR-71 Blackbird, който вече 50 години държи рекорда за най-бърз полет, а именно MAX 3,2 (3530 км/ч). Въпреки че CBR 1100 XX се радва „само” на 150 к.с. мощност, мотоциклетът е способен да развива скорости до 330 км/ч.
При Ямаха интересен е модел R1 – 1000-кубиковият шедьовър на компанията. Мощността му е 180 к.с., а максимално достиганата скорост е около 300 км/ч.
Сузуки определено обаче държи тежката корона на мощността и скоростта, които компанията е вложила в най-бързия мотор серийно производство, а именно Suzuki GSXR 1300 Hayabusa. Интересна история се крие зад този прословут модел. Когато „Хонда” пуска да лети „Черната птица” (CBR 1100 XX Blackbird) през 1996 г., няма сериен мотор в света, който дори да се доближава до характеристиките на машината. Това, разбира се, не се харесва на инженерите от „Сузуки” и те решават да създадат мотор, невиждан досега. След много работа през 1999 г., точно на прага на новото хилядолетие, „Сузуки” изкарва на пазара своята Hayabusa. Hayabusa всъщност означава орел, който лови черни птици. Така гигантът иронично показва на „Хонда”, че не са сами в надпреварата. „Черният орел” на „Сузуки” развива главозамайващите 402 км/ч, което му отрежда заслужено първо място и го прави най-бързия сериен мотоциклет в света. Съревнованието обаче няма как да подмине и Кавазаки, които през 2006 г. изкарват на пазара един от най-красивите мотори, а именно Kawasaki ZXR 14. 1400-кубиковото чудовище на компанията заема първо място при мощността, като двигателят му произвежда страхотните 200 к.с., достатъчни му да достига скорости до 300 км/ч.
Както казахме, конкуренцията между 4-те японски бранда е жестока, но едно е сигурно, и то е, че японската прецизност и изобретателност ще продължат да представят на света все по-големи, по-красиви и по-мощни ракети, а изборът коя от тях да бъде номер 1 ще оставим на вас.