Свят и иновации

В Китай проектираха „Самодостатъчен град“

Испански архитекти спечелиха конкурса за нова градска типология след COVID-19 в провинция Хъбей

Нова концепция за жилищно строителство в Китай предлага проектът „Самодостатъчен град“ на Guallart Architects, който ще може да произвежда собствената си електроенергия и храна по време на евентуална бъдеща изолация от коронавирус. Испанското студио е инкорпорирало в своя дизайн оранжерии за отглеждане на храни, големи наклонени покриви, такива със слънчеви панели, производствени помещения, пълни с 3D принтери. Разработката е победител в конкурс за идеи за нова градска типология за Xiong’an в провинция Хъбей, на около 130 км от Пекин.

Комплексът ще бъде напълно самодостатъчен в случай на карантина. Храната ще се отглежда в оранжериите, които ще покриват повечето от сградите, а малки дигитални фабрики ще произвеждат чрез 3D принтери липсващите или повредени елементи и съоръжения в случай на прекъсване на веригата за доставки.

Guallart Architects комбинират традиционен европейски градски площад с модерни китайски жилищни кули. Прототипът се състои от четири парцела, разделени от улици, и включва жилища с офиси, магазини, хранителен пазар, детска градина, басейн и пожарна. Авторите предлагат сградите да бъдат построени от масивна дървесина.

Силно ограничени зони ще бъдат разрешени за автомобили, като повечето улици ще бъдат само за пешеходци и велосипедисти. Общественият транспорт ще се състои от електрически автобуси и таксита. Дронове ще бъдат използвани за повечето видове доставки.

Дъждовната вода ще се събира за повторна употреба. Вътре в оранжериите комбинация от хидропонно земеделие и LED осветителни системи ще предоставя възможности за домашно земеделие в допълнение към откритите площи и билковите градини. Зелените покриви ще поддържат биологичното разнообразие. За да бъде градът още по-гостоприемен за природата, всеки апартамент ще разполага със собствена къщичка за птици и рафтове за гнездене на лястовици.

Реклама