Свят и иновации

Новият Олимпийски дом в Швейцария насърчава зеленото строителство

Визията на зданието поставя акцент върху три ценности – движение, гъвкавост и устойчивост

Международният олимпийски комитет има чисто нов дом в Лозана, Швейцария – сграда, в която всички най-нови зелени технологии са събрани на едно място, обединени от прекрасен дизайн. В централата ще работят 500 служители. Визията поставя в центъра три ценности – движение, гъвкавост и устойчивост, и те са демонстрирани във всеки аспект.

Постройката се свързва и с красив парк и се вписва идеално в зелената обстановка. Има екопокрив и множество тераси, както и фитнес център за ползване от служителите. Кранове с нисък дебит намаляват консумацията на вода, а улавянето на дъждовете помага за снабдяването.

В сърцето на Олимпийския дом има извиващо се стълбище с усукващ се и внушаващ страхопочитание дизайн. То символизира обединението и единството. Слънчеви панели го захранват с електроенергия.

Екологичните параметри на сградата са й осигурили сертификат LEED v4 Platinum с най-високия точков резултат, даван някога (93 от 100). Наред с това тя има сертификати Minergie P. и SNBS с „платинен“ статут, които допълнително доказват, че е сред най-устойчивите в света.

Авторите на проекта се надяват, че техните постижения ще са вдъхновение за строителите по цял свят в създаването на по-устойчиви здания, които подобряват околната среда, вместо да я увреждат.

Реклама