Свят и иновации

Пула – райско кътче в Хърватия

Пула е пристанищен град в Хърватия на Адриатическо море, който се намира в област Истрия и е разположен на седем хълма. Той е любима дестинация за туристите от цял свят, защото плажовете в това райско кътче са сред най-добрите в страната. По-голямата част от тях са в южната част на града, а най-популярните са на полуостров Верудела. Предпочитани места за отдих са още плажовете Валкане и Валсалин, тези на парк „Нос Каменяк“ и около къмпинг „Бриони“, както и на залива на Гортан.

Историята на Пула

е изключително богата.

В античността районът е населяван от племето хистри, които са познати също и като истри. През 177 г. пр.Хр. територията е завладяна от Римската империя и в следващите няколко века се превръща в тяхна колония и важен пристанищен център. От този период датират много от забележителните руини, които днес не спират да привилчат интереса на посетителите, като амфитеатъра, известен още и като Пулска арена. След падането на Западната Римска империя за близо 7 века Пула преминава последователно под владение на Остготското кралство, на Византия и на Франкската империя. През 1148 г. населеното място е превзето от Венецианската република, която го управлява до края на XVIII век.

С приключването на Втората световна война Пула влиза в границите на Югославия, а след разпадането й през 1991 г. става част от новосъздадената Република Хърватия.

Всеки един от историческите етапи е оставил отпечатък в културата, архитектурата, обичаите и традициите в Пула, част от които са заимствани от Средиземноморието и Централна Европа.

Най-посещаваното място е

римският амфитеатър,

[caption id="" align="alignleft" width="527"] Римският амфитеатър[/caption]

който е в сърцето на града. Строителството му е започнало през I в. сл.Хр. и завършено по времето на император Флавий. Със своята триетажната структура за 23 000 зрители амфитеатърът е шестият по големина в света. Съоръжението има 15 входа. Напълно запазени са всичките му 4 кули и 3 римски архитектурни ордера. Арената е с размери 67,95 на 41,65 м. Тя е била отделена от публиката с метални решетки, а под нея е изграден лабиринт от коридори, от които са излизали гладиаторите. През 1932 г. обектът е адаптиран за театрални представления, концерти, официални церемонии и други събития. Трибуните са с капацитет 5000 зрители. На римската арена се провеждат различни мероприята през цялата година, включително Международният филмов фестивал в Пула.

[caption id="" align="alignright" width="517"] Арката на Сергийите[/caption]

В близост до него се намира

Арката на Сергийите,

издигната в памет на могъщото семейство Сергий, участвало в основната битка при Актиум във Франция. Построена е 30 г. пр.н.е. като градска порта, водеща към морското пристанище. В камъка са изсечени фризове, изобразяващи купидони и гирлянди, под които се виджа релеф на бойна колесница.

Друга интересна забележителност в центъра на Пула е

храмът на Август.

Сградата е на повече от 2000 г. Когато римляните приемат християнството, тя е превърната в църква, а по-късно изпълнява функцията на житница. През XIX в. става лапидариум, какъвто е и до днес.

Храмът на Август е едно от трите свети места в Пула по римско време. Имало е централен и два храма близнаци, разположени от двете му страни. Централният бил посветен на трите най-важни богове в Древен Рим - Юпитер, Юнона и Минерва, наричани Капитолийска Триада. Другите два са почитали Август и Диана. Напълно съхранен е само Храмът на Август, а от този на Диана е запазена само задната стена, която била използвана при строителството на сградата на кметството през XIII век.

[caption id="" align="alignright" width="514"] Храмът на Август[/caption]

В близост се намира Археологическият музей, който представя находки от целия район на Истрия, като бюстове, мозайки, каменни релефи, артефакти, възстановени от пещерите от каменната ера, византийски мраморни резби, открити на мястото на първата катедрала в Пула, и много други.

За любителите на венецианската архитектура задължително място за посещение е

крепостта Кастел,

изградена през 1600 г. Тя е създадена, за да бъде главната крепост на венецианците, защитавайки пристанището на Пула, както и цялата Горна Адриатика. Тя също е емблематично място за провеждане на Международния филмов фестивал в Пула.

Портата на Херкулес също е важна част от римското наследство. На тази историческа постройка има резба на Херкулес, като са изписани и имената на Гай Касий Лонгин и Луций Калпурний Пизон. В средата на I век пр.н.е. двамата са били натоварени от римския сенат да установят Пула като римска колония. От двете страни на портата има средновековни кули, част от защитата на града в миналото.

Zerostrasse също е много интересно място за посещение - представлява тунелна система, построена под улиците на Пула по време на Първата световна война. Тя е изградена с цел да осигури подслон за жителите в случай на въздушни атаки. Подземната коридорна мрежа минава почти през целия град, като входовете са внимателно планирани, за да осигуряват редовен въздушен поток. Днес в тунелите се правят не само обиколки с екскурзовод, но и се провеждат изложби и концерти.

Пула е популярна и с вкусната храна, която предлагат множеството ресторанти. В тях може да се открият типични хърватски ястия - паста, ризото, пица, месо или риба на скара, морски дарове. Някои от по-известните ресторанти са Batelina и Hook and Cook. Последният се слави с начина, по който там се приготвят калмари, пържена риба, бургери от риба тон и доста други.

За всеки турист е важно да има и подходящо за него място за отсядане, а Пула може да отговори на най-претенциозните изисквания и вкус, защото в града има от големи хотели и затворени комплекси до малки семейни бутикови хостели, частни апартаменти, къмпинги и дори глемпинг. Arena Pula е най-голямата хотелска компания, притежаваща и управляваща повечето обекти в района.

Транспортът също е добре уреден - фериботите свързват посетителите с близките острови, а влакът и редица автобусни линии позволяват да се разгледат околностите на тази красива част от Хърватия.

[caption id="" align="aligncenter" width="709"] Тунелна система, построена под улиците на Пула[/caption]

Реклама