Свят и иновации

Хонолулу - хавайската приказка

[caption id="" align="alignleft" width="709"] Плажът Уайкики[/caption]

В студените зимни дни повечето хора мечтаят за красиви плажове на екзотични места, а във време, в което пътуването е сложно и рисковано начинание, тези блянове са още по-силни. На страниците на вестника можем да пътешестваме безопасно до някое райско кътче като Хонолулу – модерен град с уникална комбинация от култури. Той е столица на щата Хавай, САЩ, и е разположен в югоизточната част на остров Оаху.

Хонолулу предлага изключително разнообразни възможности за прекарване на времето – може да сърфирате във водите на световноизвестния плаж Уайкики, да се разхождате покрай спиращи дъха крайбрежни скали, да разгледате историческия център, да пазарувате в магазини от световна класа и да вечеряте в петзвездни ресторанти.

Населеното място има

забележителна история.

Счита се, че най-ранните заселници са полинезийски мигранти. Първите доказателства, че там е имало селище, са от XI век. През 1804 г. Камехамеха I е завладял о. Оаху и е преместил своя кралски двор на територията, на която се намира днес Хонолулу. Постепенно то се превръща в център на търговия с близките острови. В края на XIX и началото на XX век историята на града е изключително бурна – през 1893 г. е свалена Хавайската монархия, 1898 г. е последвало анексиране на Хавай от Съединените щати, а 1941 г. е запомнена с японското нападение над американската военноморска база Пърл Харбър, разположена в близост до Хонолулу.

В края на 1980 г. районът бележи икономически и туристически бум. Хавайските острови привличат 7,6 милиона посетители годишно, като 62,3% кацат на международното летище Хонолулу. Днес Хонолулу е изключително модерен град с множество високи сгради, а Уайкики се определя като център на туристическата индустрия в Хавай със своите хиляди хотелски стаи.

Задължителен обект за посещение в хавайската столица е

дворецът Йолани,

[caption id="" align="alignleft" width="440"] Дворецът Йолани[/caption]

единствената кралска резиденция на територията на САЩ. Той е бил дом на последните двама монарси на Хаваите. В непосредствена близост до Йолани се намира бронзова статуя на крал Камехамеха, която го възпоменава като обединител на Хавайските острови.

Атракция за туристите е и военната база Пърл Харбър, където се организират обиколки на USS Arizona Memorial, боен кораб, потънал при нападението през 1941 г.

Край

популярния плаж Уайкики

[caption id="" align="alignright" width="709"] Епископският музей Берниси Пауахи е основан през 1889 г.[/caption]

на южния бряг на Хонолулу се намира и едноименният квартал. Някога той е бил детска площадка за хавайски кралски особи. Местните го наричат „бликащи води“. Уайкики става популярен още с построяването през 1901 г. на първия хотел на територията му, наречен Moana Surfrider. С времето се превръща в изключително оживена курортна зона, привличаща хора от целия свят. Кварталът е известен с това, че всяка хотелска стая е само на няколко метра от плажа, а по главната ивица на авеню „Калакауа“ има много магазини и заведения за хранене. Уайкики е и любимо място на сърфистите. Поради тази причина местната управа е създала специален телефон, на който може да получите моментната прогноза за времето и доколко условията са подходящи за сърфинг.

Най-хубавото от всичко е, че Уайкики се намира само на половин час от доста забележителности, включително панорамата Нууану Пали и природен резерват Ханаума Бей, известен район за опазване на морския живот. Наблизо е и огромният търговски център на открито Ala Moana Center, както и квартал „Капахулу“.

[caption id="" align="alignleft" width="416"] Най-големият търговски център на открито в Хавай Ala Moana Center[/caption]

Местни деликатеси

Кварталите на Хонолулу предлагат заведения с изключително разнообразни ястия, които могат да задоволят всеки вкус. В района на плажа Уайкики е невъзможно да не намерите това, за което жадувате, но и оживеният квартал „Калихи“ също е предпочитано място за хранене. Там има пазари с известното хавайско поке – кубчета подправена сурова риба, поднесена с мариновани зеленчуци. В центъра на Хонолулу има китайски квартал, където ресторантите предлагат „дим сум“ и ребра на скара.

Безкраен брой места за пазаруване

Пазаруването в Хонолулу е почти толкова известно, колкото плажът в Уайкики. Търговски центрове, като DFS Galleria, Royal Hawaiian Center и Waikiki Beach Walk, предлагат всичко - от укулеле и хавайски изкуства и занаяти до дизайнерска мода и бижута. В Luxury Row туристите могат да намерят магазини на световните модни гиганти Chanel, Coach и Gucci.

Хонолулу е определян като

меката на сърфинга.

Освен в Уайкики любителите на морски - те спортове обичат да ходят в залива Уаймеа, Сънсет Бийч, Банзай, Халеива. Може би една от най-интересните атракции, свързани с популярния спорт, е бронзова статуя на херцог Каханамоку, който се счита за един от първите сърфисти в света. Паоа Каханамоку е роден на 24 август 1890 г. и е израснал в Уайкики. Херцогът допринася за разпространението на спорта и духа на алоха по света, което в крайна сметка му печели прякора „бащата на съвременния сърф“. Той е и първият човек, който е приет в Залата на славата на сърфа и Залата на славата за плуване.

 

Реклама