Свят и иновации

Юбилейното 25-о издание на София Филм Фест ще се проведе през март

Организаторите обещават изключително богата програма

София Филм Фест се готви за своя 25-и юбилей. Тази година поради продължаващата пандемия събитието ще се състои в две части. Основният фестивал е в традиционния си период през март (в дните от 11 до 31), когато филмите от програмата ще бъдат представени едновременно онлайн, в партньорство с Festival Scope/Shift 72 и в киносалони при спазване на всички противоепидемични мерки, а международните гости ще бъдат изключения. Зрителите ще могат да избират между

повече от 150 пълнометражни игрални и документални заглавия,

както и над 20 късометражни ленти. По-късно през 2021 г. ще има и специално издание на 25-ия фестивал, в което фокус ще бъдат филмите, представени от техните автори от цял свят.

София Филм Фест се организира от Арт Фест под патронажа на Столичната община (СО) с подкрепата на Министерството на културата, Изпълнителна агенция „Национален филмов център“ и програма „Творческа Европа“ MEDIA на Европейския съюз, в партньорство с НДК, културни институти, спонсори и приятели. Официалното откриване ще се състои на 11 март в Зала 1 на НДК. На церемонията ще бъде връчена „Наградата на София“ на изключителния музикант, филмов и театрален композитор Теодосий Спасов за неговия принос към изкуството на киното и музиката. В първия ден ще може да се гледа премиерата на най-новата творба на режисьора Камен Калев - „Февруари”. Дебютно на София Филм Фест ще се излъчат и българските заглавия „Рая на Данте“, „Сбогом, Джони“, „Житие“ и „Блаженият“.

Безспорно сред най-любопитните чужди киноленти ще бъде

световният хит „Още по едно“ (2020)

на датския режисьор Томас Винтерберг, който е поверил главната роля на великолепния Мадс Микелсен. „Още по едно“ е селектиран в конкурсната програма на Кан 2020 и триумфира в края на миналата година с четири награди – най-добър филм, сценарий, режисура и най-добър актьор – Мадс Микелсен. Филмът е с номинация за „Златен глобус“ и е от претендентите за „Оскар” през 2021 г. за международен филм. Юбилейното издание на фестивала ще зарадва публиката с още пет популярни заглавия на Винтерберг. Това са „Празненство“ (1998), „Субмарино“ (2010), „Ловът“ (2012), „Комуната“ (2016), „Курск“ (2018). В главната роля на „Ловът“ отново е Мадс Микелсен.

София Филм Фест ще представи и най-новия разказ на именития израелски режисьор и продуцент Дорон Еран, който носи

предизвикателното заглавие „Предателство“.

В рамките на феста за 19-и път международно жури ще определи Голямата награда в конкурса за игрален филм „София – град на киното”. Надпреварата по традиция включва 12 заглавия, като част от потвърдените са „Петя на моята Петя“ – България; „Разлом“ – Унгария, „Уроци по немски“ – България-Германия; „Черната котка“ – Иран, режисьор Карим Мохамад-Амини; „Шоуто на Джемил“ – Турция, „Шпагат“ (Grand Ecart) – Швейцария.

Реклама