Свят и иновации

Обявиха краткия списък с номинации в девет категории за 93-тите награди „Оскар“

Окончателните претенденти за златната статуетка ще станат ясни на 15 март

Американската филмова академия обяви краткия списък с номинации в девет категории за 93-тите награди „Оскар“. Ясни са предложенията за „Международен игрален филм“, „Документален филм“, „Документален късометражен филм“, „Анимационен късометражен филм“, „Игрален късометражен филм“, „Визуални ефекти“, „Грим и прически“, „Музика“ (оригинален саундтрак), „Музика“ (оригинална песен) и „Визуални ефекти“.

Любопитно е, че тази година в краткия списък са включени

15 продукции вместо традиционните 10, които ще се борят за приза за най-добър международен филм.

[caption id="" align="alignright" width="488"] „Още по едно“[/caption]

От тях обаче само 5 ще останат в надпреварата, като заглавията им ще бъдат обявени на 15 март, след като Академията проведе гласуване за всички окончателни претенденти за златната статуетка.

Сред сериозните конкуренти в чуждестранните киноленти са драмата „Две от нас“, избрана да представя Франция в категорията „Международен игрален филм“, и датският хит „Още едно“.

[caption id="" align="alignleft" width="466"] „Две от нас“[/caption]

„Две от нас“ на италианския режисьор Филипо Менегети

разказва историята на две пенсионерки - Нина (Барбара Сукова) и Мадлен (Мартин Шевалие), които от десетилетия изживяват своята любовна история - толкова тайна, колкото и страстна. Героините живеят в малък град във Франция, където всички, включително и дъщерята на Мадлен (в ролята Леа Дрюкер), игнорират идилията им, която ще се сблъска с непредвидени трудности.

„Още по едно“ е на датския режисьор Томас Винтерберг. В него Мадс Микелсен играе главната роля на учител - Мартин, който преминава през всички етапи на пиянството като част от привидно научен експеримент. Той се впуска в абсурдно начинание с още трима свои приятели, гимназиални учители на средна възраст.

Сред международните филми, които попадат в краткия списък за „Оскар“, са „Колектив“ (Румъния), „Вече не съм тук“ (Мексико), The Mole Agent (Чили), „По-добри дни“ (Хонконг), „Деца на слънцето“ (Иран), „Проклятието на плачещата жена“ (Гватемала). Останалите ленти са от Босна и Херцеговина, Чехия, Норвегия, Тунис и Русия.

[caption id="" align="alignright" width="486"] „Тенет“[/caption]

Най-новата продукция на Педро Алмодовар „Човешкият глас“

ще се бори в категорията „Игрален късометражен филм“.

Сред документалните заглавия, които имат шанс за „Оскар“, са All In: The Fight for Democracy, „Колектив“, „Момчешка държава“, Crip Camp, „Дик Джонсън е мъртъв“, „Гунда“, The Mole Agent, „Ловци на трюфели“, „Художникът и крадецът“, „Добре дошли в Чечня“.

Музикантите Трент Резнър и Атикъс Рос имат шансове да получат по две номинации за „Оскар“, след като филмите „Манк“ и „За душата“ попаднаха в краткия списък в категорията за оригинален саундтрак. Сред потенциалните претенденти са също Емил Мосери за „Минари“, Лудвиг Йорансон за „Тенет“ и Джеймс Нютън Хауърд за „Новини от света“.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] „Човешкият глас“ „Манк“[/caption]

„Тенет“ на режисьора Кристофър Нолан попада и в категорията за визуални ефекти. Други обявени продукции в нея са „Душа“, „Добре дошли в Чечня“, „Любов и чудовища“, „Мулан“.

[caption id="" align="alignright" width="481"] „Манк“[/caption]

В краткия списък за песен от филм намират място Turntables на Джанел Моне от All In: The Fight for Democracy, Speak Now на Лесли Одъм-младши от „Една нощ в Маями“, Never Break на Джон Леджънд от Giving Voice, Fight for You от „Юда и черният месия“.

Предстои да бъдат обявени кратките списъци и на номинациите в актьорските категории, на претендентите за най-добър филм, режисьор, за сценарий и пълнометражна анимация. Церемонията по връчването на 93-тите награди „Оскар“ ще се проведе в прочутия „Долби тиътър“ на 25 април вместо в обичайното си време в края на февруари. Отлагането се наложи заради пандемията. Събитието ще се излъчва на живо по ABC и в над 225 държави по целия свят.