Свят и иновации

Хоакин Финикс и Рене Зелуегър са сред актьорите, които ще връчват награди „Златен глобус“

Филмът „Манк“ и сериалът „Короната“ са с най-много номинации

Хоакин Финикс и Рене Зелуегър са сред актьорите, които ще връчват награди „Златен глобус“ на предстоящата 78-а церемония. През 2020 г. Финикс и Зелуегър спечелиха „Златен глобус“ за най-добър актьор и актриса във филмова драма за изпълненията си съответно в „Жокера“ и „Джуди“. Сред звездите, които ще раздават статуетки на победителите, са още Кристен Уиг, Аукуафина, Синтия Ериво и Ани Муломо.

Престижното събитие ще се състои на 28 февруари и ще се излъчва от две различни места – зала „Рейнбоу“ в центъра „Рокфелер“ в Ню Йорк и хотел „Бевърли Хилтън“ в Бевърли хилс, Калифорния. Водещи на шоуто ще са актрисите Тина Фей и Ейми Полър. Фей ще предава на живо от зала „Рейнбоу“, а Полър ще бъде на обичайното място, на което се провежда шоуто - „Бевърли Хилтън“.

Отличията се присъждат от Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд. Номинациите за 78-ите награди „Златен глобус“ бяха обявени на 3 февруари. Филмът „Манк“ и сериалът „Короната“ водят и всеки ще се състезава в шест категории.

„Манк“ на режисьора
Дейвид Финчър

[caption id="" align="alignleft" width="369"] „Манк“[/caption]

разказва за стария Холивуд, за сценаристите Херман Манкевич и Орсън Уелс и за спора за авторството на „Гражданинът Кейн“. Защо има такъв спор? Какви са позициите? Какви са доказателствата? Продукцията ще се бори за „Най-добра филмова драма“, „Най-добър сценарий“ (Дейвид Финчър), „Най-добър актьор в драма“ (Гари Олдмън), „Най-добра актриса в поддържаща роля“ (Аманда Сейфрид) и „Най-добра филмова музика“.

[caption id="" align="alignright" width="505"] "Короната“[/caption]

„Короната“ е един от
най-гледаните сериали на
Netflix.

Той разказва за живота на британската кралска фамилия още отпреди коронацията на Елизабет II. Героите не присъстват единствено в качеството си на Техни Кралски височества, а като човешки същества със своите копнежи и страхове, радости и разочарования през годините. Сериалът не пропуска и скандалите, свързани със семейството. Негов създател е Питър Морган, който развива идеята си от други две свои произведения – сценария за филма „Кралицата“ от 2006 г. и пиесата „Аудиенцията“, поставена на Уест Енд през 2013 г. „Короната“ ще се състезава за „Най-добра телевизионна драма“, „Най-добра актриса в телевизионен сериал, драма“ (две номинации – на Оливия Колман и Ема Корин), „Най-добро изпълнение на актриса в поддържаща роля за телевизионен сериал“ (Джилиан Андерсън и Хелена Бонъм Картър), „Най-добър актьор в телевизионен сериал, драма“ (Джош О’Конър).

Любопитно е, че

[caption id="" align="alignleft" width="527"] Мария Бакалова[/caption]

Мария Бакалова е първата
българка с шанс да вземе
„Златен глобус“.

Тя ще се съревновава за най-добра актриса в комедия или мюзикъл за превъплъщението си в образа на Тутар - дъщерята на главния герой във филма „Борат 2“. Бакалова ще оспорва приза с Мишел Пфайфър за „Френски изход“, Аня Тейлър-Джой за „Ема“, Кейт Хъдсън за „Музика“ и Розамунд Пайк за „Много ми пука“. „Борат 2“ ще се бори още в категориите „Най-добра филмова комедия или мюзикъл“, „Найдобър актьор във филмова комедия или мюзикъл“ (Саша Барон Коен).

Продукцията „Бащата“
също има няколко номинации –

„Най-добра филмова драма“, „Най-добър сценарий“ (Флориан Зелер и Кристофър Хемптън), „Най-добра актриса в поддържаща роля“ (Оливия Колман), „Най-добър актьор в драма“ (Антъни Хопкинс). „Бащата“ е затрогваща история за мъж на достолепна възраст Хоакин Финикс и Рене Зелуегър са сред актьорите, които ще връчват награди „Златен глобус“ Филмът „Манк“ и сериалът „Короната“ са с най-много номинации (Хопкинс), който отказва всякаква помощ от страна на дъщеря си (Колман). Опитвайки се да осмисли променящите се обстоятелства, той започва да се съмнява в близките си, в собствения си ум и дори в структурата на своята реалност.

„Процесът срещу Чикаго 7“
също е претендент

[caption id="" align="alignright" width="372"] „Бащата“[/caption]

в няколко категории – „Най-добра филмова драма“, „Най-добър сценарий“ (Аарън Соркин), „Най-добър актьор в поддържаща роля“ (Саша Барон Коен), „Най-добра оригинална песен“ (Hear My Voice). Лентата разказва за реални събития, случили се през 1968 г. в Чикаго. Незаконна антивиетнамска демонстрация прекъсва конгреса на Демократическата партия. Протестът бързо прераства в сблъсъци с полицията.

За статуетката за „Най-добър чуждоезичен филм“ ще се надпреварват „Още едно“, „Проклятието на плачещата жена“, „Животът напред“, Minari и „Две от нас“.

Актрисата Джейн Фонда ще бъде удостоена с почетна наградата „Сесил Б. Демил“.

Реклама