Свят и иновации

Хавана – дестинация с дъх на ром

Един от големите въпроси през 2021 г. е кога отново ще можем да пътуваме свободно по света. И колкото повече се отдалечава моментът на „началното пътуване“, толкова по-далеч ни се иска да отидем. Международните полети в момента са крайно ограничени, но ситуацията може да се промени още преди лятото. Куба бе забранила достъпа на туристи до границите си за 6 месеца, но сега постепенно се отваря и очаква улиците поне на Хавана да се напълнят с ценители на вкусната храна, хубавата музика и доброто настроение.

Всяко пътуване до островната латиноамериканска държава започва със столицата, град, населяван от около 2 110 000 души, който в своята цялост е зашеметяващ обект на световното наследство. Хавана е разположена на северния бряг на Куба, южно от архипелага Флорида Кийс, при който Мексиканският залив се свързва с Атлантическия океан. Река Алмендарес пресича града от юг на север и се влива в морето няколко километра западно от залива.

Известна забележителност е 60-метровият варовиков хребет, издигащ се от изток и завършващ с хълмовете Кабаня и Моро, на които през колониалната епоха са били разположени укрепления, охраняващи източния залив. Друг известен хълм е зает от Хаванския университет. Извън очертанията на града по-високи възвишения се издигат и на запад, и на изток.

Хавана е основана като търговско пристанище през 1519 г.

и първоначално носи името Сан Кристобал де ла Абана. През 1592 г. мястото официално получава статут на град.

През XVII век селището бързо се разраства, изграждат се множество нови сгради, главно от дърво, съчетаващи архитектурни стилове от Пиренейския полуостров с типични елементи от Канарските острови.

През 1762 г. по време на Седемгодишната война Хавана е превзета от Великобритания. Продължилата една година британска окупация довежда до бързо разрастване на търговията със Северна Америка и Антилските острови, което предизвиква съществени обществени промени.

След забраната на робството в САЩ много американски плантатори се преместват в Хавана, тъй като в Куба робството остава легално до 1886 г.

Бумът на туристическия бизнес през 30-те години на ХХ в. довежда до изграждането на множество луксозни хотели, казина и нощни клубове, като част от тях са контролирани от организираната престъпност на Съединените щати. Като център на хазарта в средата на века Хавана изпреварва Лас Вегас. Градът през този период е известен с яхтените си пристанища, големи автомобилни състезания, музикални представления и обширни паркове.

След Кубинската революция от 1959 г. е наложена комунистическа диктатура. От началото на XXI век режимът прави опити за съживяване на туризма и дава възможност за чужди инвестиции в сектора. Положени са усилия за възстановяването и по-добрата поддръжка на забележителностите от историческото минало.

Старият град

[caption id="" align="alignleft" width="628"] Реновираната архитектура на Стария град[/caption]

През последните две десетилетия старият колониален център на Хавана е изцяло реновиран благодарение на работата на градския историк Еусебио Леал, подпомогнат от местни занаятчии. Успешно са възстановени автентичните калдъръмени улици, които водят до безупречно полирани барокови църкви, замъци и дворци.

Старата Хавана, както я наричат местните, е добавена и в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Там има многобройни исторически сгради, включително небезизвестната Ла Кабана, впечатляваща крепост от XVIII век, построена по време на испанското управление, и Кастило дел Морро, живописен замък, изграден през 1589 г. Площадът Де ла Катедрал пък е един от петте основни и е дом на катедралата „Де Сан Кристобал”, която е издигната XVIII век и е единственият пример за барокова фасада с асиметрични черти.

[caption id="" align="aligncenter" width="800"] Кастило дел Морро, живописен замък, изграден през 1589 г[/caption]

В близост до центъра е и т.нар. Малекон, морската стена, която минава по крайбрежието и предлага фантастична гледка към залива. Това е добро място да усетите пулса на града, ако пристигате за първи път.

Магията на румбата

За кубинците румбата е много повече от музика и танци. Стилът изразява идентичността на самия остров чрез смесване на конгоански перкусии и андалусианско фламенко, за да създаде траен и уникален звук. Сега румбата процъфтява повече отвсякога и е туристическа атракция. Движенията са били заимствани от танца „контраданс“, който се изпълнявал през XIX век в нощните клубове на Хавана. Пренесена в Париж през 1920 г. от Алседес Кастеланос – ръководител на кубински оркестър, и до днес тя завладява целия свят.

Но какво е хубава музика без хаванска пура и без мохито. От разказите на Хемингуей пък ще останете с впечатлението, че на острова се пие предимно дайкири, но най-разпространено е мохитото. Приготвя се с бял кубински ром, много лед, лайм и листенца мента. Всъщност точно тази комбинация е може би запазената марка на жителите на Хавана. Но не е само мохитото - още през 60-те години на миналия век в много страни по света е популярен коктейлът Cuba Libre.

Другото легендарно питие е ромът. На него е посветен и цял музей, в който за туристите са предвидени дегустации.

Кубинската кухня пък може да се опита предимно в хотелите. Тя е интернационална, но с много тропически плодове и зеленчуци. Оризът и бобът също отбелязват съществено присъствие в ястията. Все пак в Куба може да ви излезе късметът и да пробвате непривични за Европа деликатеси като риба меч и месо от крокодил. Хавана разполага с добър избор на заведения за хранене, като се започне от малките сергии за песо, разпръснати из града, продаващи евтини и вкусни закуски, и се стигне до ресторантите, които отговарят на всички световни стандарти.

Реклама