Свят и иновации

Художникът Явор Боянов: Артистът на Новата епоха е този, който ще придвижи духовното усъвършенстване на човека

Художествената галерия в Русе представя изложбата „Еонът на Постартиста“ на младия художник Явор Боянов. Експозицията включва 33 произведения. Творбите са изпълнени с акрилни бои върху непалска хартия, каширана върху платно. Картините могат да бъдат разгледани до 21 юни.

За вестник „Строител“ Боянов разказа каква е философията на платната, които съставят изложбата. „Воден от вярата си в духовната сила на изкуството и вдъхновен от различни езотерични направления, представям идеята за месианската фигура на артиста на Новата епоха. Развитието на моя герой онагледявам, поставяйки го в сюжети от големите аркани на картите Таро. Превръщам го в своеобразен символ на Новата епоха, характеризираща се с откриването на истинската воля на индивида и нейното реализиране, приемането на живота и смъртта като две отделни фази на съществуването, примиряването на противоположностите, разбирането, че

любовта е движещата сила във Вселената,

и осъзнаването, че Бог не е външен фактор, а е във всеки един от нас“, споделя той. „Без значение как бива наричан и коя е точната дата, приемана за негово начало, текущият приблизително 2000-годишен период се определя като време на себереализацията и нарастващия интерес към всичко духовно. Епоха, през която пред човечеството ще се разкрият велики древни тайни и то ще разбере законите на Вселената“, продължава Боянов и подчертава, че човечеството ще си спомни истинската причина за своето съществуване.

„Много са нещата, които активизират тези процеси, но

ролята на основен катализатор предстои да поеме изкуството.

Със способността си да прониква и в най-дълбоките нива на подсъзнанието символният език на изкуството подпомага естествения стремеж на човек да търси еманациите на непознаваемото, да разширява своя поглед, като се обръща все повече навътре, а не навън, и така да забелязва знаците, насочващи го към Истината. Артистът на Новата епоха е този, който ще придвижи духовното усъвършенстване на човека, помагайки във формирането на неговото ново съзнание и припомняйки за божествената му същност“, казва още авторът.

Явор Боянов е роден през 1985 г. в Сливен. Завършил е специалност „Рекламна графика” в Националната художествена гимназия „Димитър Добрович” в родния си град и специалност „Плакат” във факултета по изобразително изкуство на Великотърновския университет. Има магистърска степен по „Филмово и телевизионно изкуство“ в Нов български университет. През 2016 г. е представен от столичната галерия „Ракурси” на Международния панаир за съвременно изкуство „Арт-Атина”. Негова картина е част от колекцията Imago Mundi на Лучано Бенетон. Автор е на документалния филмпортрет „Моделът” (2012). Живее и работи в София.


Самостоятелни изложби

2020 – Yavor Boyanov: Cut-Ups (Gifted, София, България)

2020 – Yavor Boyanov's Birthday Party/Exhibition (Галерия „Лампион“, София, България) 2018 – The Аеon of the Postartist (Галерия „Ракурси“, София, България)

2018 – Blessed to be Damned (Галерия „Етюд“, София, България)

2014 – Comfortable Nightmares by Yavor Boyanov (Галерия „Викинг“, София, България)

2013 – Yavor Boyanov: PAINtings 2008-2012 (Галерия „Май“, Сливен, България)

2013 – Yavor Boyanov: Valentine's Day Special (Ателие „Пластелин“, София, България)

2009 – Глад за безумие (Художествена галерия „Жеравна“, Жеравна, България)