Свят и иновации

Супер мощ под един покрив

Забавното и развлекателно автомобилно шоу на TopGear е в София. Над 7000 души са го посетили само през последния уикенд. Разбира се и ние, екипът на в. „Строител”, не пропуснахме да отидем и да „оплакнем” очи в най-модерните коли, мотоциклети, моторни шейни, скутери и красиви промоутърки, които любезно предоставяха всяка информация за возилата. Изложението е в зала „Фестивална”, където едни до други тихо спят най-красивите моторни превозни средства.
Влизайки в залата, няма как да не забележим перлата на изложението, а именно прословутия и изключително рядък Rolls Royce Phantom LWB. Конфигурацията на кралския автомобил включва 460 к.с. мощност на двигателя, 6749 куб. см, а максималната му скорост е 240 км/ч. Черният лебед ускорява до 100 км/ч за 6,1 секунди. Добро представяне за един рядък екземпляр на уникален производител, който прави ръчно всичките си автомобили. Това, естествено, се отразява и на цената на свръхлуксозното возило, която е
5 млн. лева!

Продължаваме своята обиколка в света на бързите и яростните автомобили и попадаме на жълтеникавия Chevrolet Corvette Z06. Автомобилът има обем на двигателя 6997 куб. см. Максималната му скорост е 320 км/ч, но пък за сметка на това развива 100 км/ч само... за 3,9 секунди. Гепардовото ускорение на колата е съпроводено от супер луксозен салон, който задоволява и най-претенциозния вкус. Продължавайки по червения килим, забелязваме как отсреща срамежливо ни гледа едно Audi TTR с вертикално отворени врати. Докато обикаляме около красивата кола и чудим на всички индикатори по таблото, забелязваме, че характеристиката на машината е сравнително по-„слаба” от тази на шевролета. V-образният 6-цилиндров двигател с обем 3189 куб. см има мощност само 355 к.с. Тези негови характеристики помагат на супер автомобила да ускори до 100 км/ч за 5,1 секунди. Обикаляйки наоколо, попадаме на странно возило, приличащо на лятната кола на Батман (гюрукът отсъстваше...). Поглеждаме надписа на карбоновото шаси и виждаме трите букви KTM – супер изненада за нас. Все пак сме фенове на мощните двуколесни машини и марката ни е позната като производител главно на мотоциклети. Въпросната машина е X-Bow Superlight. Двигателят й е с обем 1984 куб. см, а максималната скорост – 220 км/ч. Конските сили тук са 240, но пък ускорението (забележете!) е същото като на шевролета – 100 км/ч само за 3,9 секунди. Позволяваме си да прескочим ограничителната лента, тъй като вниманието ни е силно привлечено от интересната машина. За съжаление обаче охраната си беше на мястото и разочаровани трябваше да продължим напред. Мъката по угасналата ни вече мечта да се возим в батмобила бързо се изпарява, тъй като „усмихнат” ни посреща Wiesmann Roadster MF3, съпроводен от два лъщящи чопъра. Шикозното возило на Wiesmann е отново от тежката категория на големите кубатури със своите 3246 куб. см. За наша изненада това бе употребяван автомобил и се продаваше на скромна цена от 168 000 лв. Продължаваме напред и стигаме до моторите... Пред нас гордо е паркиран един от най-добрите модели на „Хонда” - Goldwind. Царят в туристическия клас има мощ от 118 к.с. и обем на двигателя 1852 куб. см. С тези кубици може да пропътувате 1000 км на един дъх, а за комфорт да си пуснете вграденото радио, парно или нагреватели на дръжките. Крачим бавно покрай шпалир от супер возила и попадаме на една от гордостите на автоизложението - Mercedes-BENZ SLS AMG Coupe. Това е първият такъв автомобил в страната ни, най-новият ексклузивен модел на „Мерцедес”. В характеристиката му влизат 6,2 литра, V-образен, 8-цилиндров двигател, който се управлява от 7-степенна автоматична скоростна кутия с двоен съединител. Ако все още не ви е станало ясно за какво иде реч, то накратко – ако сложите крила на купето и настъпите газта, без проблем ще отлетите в облаците! 650 к.с. са вложили „Мерцедес” в чудовището си. Те му помагат да лети с 317 км/ч, като 100 км/ч достига за невероятните 3,8 секунди.
Ето че наблизо виждаме знамената на „Ферари”. За италианските ракети е отредено специално място. Изложените модели са два – Ferrari F430 Spider и Ferrari 599 GTB. Първото е с обем на двигателя 4300 кубика и има 490 к.с. мощност. Вторият модел - 599 GTB, притежава 12-цилиндров, 5999 куб. см, V-образен двигател, способен на 620 к.с., ускоряващ до 100 км/ч за 3,7 секунди. Продължаваме тура и попадаме на прословутия Chevrolet Camaro. Колата от филма Transformers вдига 250 км/ч и има мощност 310 к.с. Интересно, че изложеният експонат, въпреки че е модел 2010 г. всъщност е употребяван и също се продава. Срещу скромната сума от 100 000 лв. всеки може да се радва на 6-секундното ускорение до 100-те километра в час. До камарото кротко седи Nissan GTR. Супер мощният японски самурай има обем на двигателя 3799 куб. см и 485 к.с., които кротко почиват под капака, но събуждайки се, успяват да засилят автомобила до 100 км/ч за невероятните 3,5 секунди. Стигаме и до двата най-нови модела мотоциклети на Дукати – Streetfighter и Superbike. И в двата мотора са вложени много от умелите дизайнерски умения на италианците. Не само са красиви обаче, те са и мощни. С над 1000 кубикови двигатели и над 160 к.с. мощност 300-те км/ч едва ли са проблем. Гореспоменатите красиви промоутърки най-любезно ни подканват да разгледаме и спортния Megan R.S. на „Рено”. Два литра двигател с турбо и мощност 250 к.с., колата развива максимална скорост от 250 км/ч. Това возило, харчещо 8 литра гориво на 100 км, ще ви струва само 53 хил. лв. Хубава цена за хубава кола.
Решаваме, че вече е време да се запътим към редакцията, но на изхода ни чака още една изненада. Не друго, ами уникалният модел „Лада Нива”. 1690 куб см. и 81 к.с. задвижват офроуд машината. Опростен дизайн и руска издръжливост.