Свят и иновации

Рига – непознатата северна перла

Румяна Кръстева

[caption id="" align="alignleft" width="533"] „Св. Петър” – една от емблемите на Рига[/caption]

Летните горещини вече преминават, но е хубаво човек да е подготвен за следващия топъл сезон и ако морето не е задължителният или единствен избор, има прекрасни прохладни дестинации, и то на 2,5 часа отстояние със самолет от България. Като столицата на Латвия Рига. Град с история и много интересни обекти за любознателните. Рига води класацията по брой население на балтийските държави, макар и с едва 700 хил. души, приблизително по равно латвийци и руснаци. И още с – третата по височина в Европа телевизионна кула, а що се отнася до многобройните катедрали – може да съперничи на редица популярни исторически градове.

 

Малко история

Първите данни сочат към финското племе ливи, заселило се на територията между изобилието от езера, където река Даугава се влива в Балтийско море. Като град обаче Рига придобива облик едва през XII век, когато немски търговци, мисионери и кръстоносци се установяват на мястото, а епископът на Ливония Алберт обявява поселището и за своя епископия. Рига бележи бърз икономически подем в ролята си на международен търговски център. Присъединявайки се към военно-търговската организация Ханза през 1282 г., градът се радва на политическа и икономическа стабилност. 1561 е годината, в която Рига е обявена за свободен имперски град. Следва окупация от шведския крал Густав Втори (1621), въпреки която Рига запазва значителна автономия. Нищадският договор от 1721-ва преразпределя зоните на влияние на Швеция и Русия и Руската империя анексира града, превръщайки го в едно от най-важните индустриални пристанища на Севера. Тази окупация продължава чак до Първата световна война. Следват завземане на Рига от немците до 1918 г., хегемонията на СССР до 1940 и Третия райх - до 1944. Краят на Втората световна война връща града в ръцете на Съветския съюз, което продължава до 1991 г., когато Латвия обявява своята независимост. От 2004 е член на ЕС. От птичи поглед, снижавайки се към летището, се вижда град сред гори и води - езера и реки, между които спокойно ситуирани просторни урбанизирани територии. Рига със своите едва 10 м надморска височина е вплетена в природния пейзаж. Нищо не убива окото – градът е многоцветен, а кулите на катедралите сякаш допълват естественото очарование на ландшафта. Пъстрата палитра на сградите надделява дори и над ниските сиви дъждовни облаци, които са почти ежедневие. Глобалното впечатление от столицата на Латвия се формира от няколко неща – архитектурата, високите кули на катедралите и многобройните зелени и изпъстрени с цветни петна паркове. И още – спокойствието, което витае в и над нея.

 

[caption id="" align="alignright" width="711"] Поглед от катедралата – вдясно до моста се вижда библиотеката, която символизира разтворена книга[/caption]

Старият град

Разбира се, разходката на туристите задължително започва от Стара Рига, където буквално на всяка улица има католически катедрали. Най-популярна сред тях е извисяващата се на 123 м евангелистка лутеранска „Св. Петър”, построена през XIII век. Срещу 9 евро може да се изкачите на кулата й с асансьор и да се насладите на панорамната гледка към реката и пъстрата палитра на сградите. На площада пред нея се намира къщата на търговската гилдия на Черноглавите – едно истинско архитектурно великолепие, а от задната й страна е скулптурата на Бременските музиканти, които изглеждат направо страховито. Сред останалите религиозни храмове са църквата „Св. Якоб” с мощите на християнския проповедник, Главната катедрала, невероятно красивата със своя готически фронтон католическа „Св. Йоан” и още много други, изградени през XIII век. Старата част на града радва окото и със своята архитектура – фигурално подредените с цветни камъни улици са обточени с кавалкада от забележителни 5 – 6-етажни цветни здания, всяко от които без изключение поражда естетическо преживяване. Очарованието от Стария град се допълва от многобройните кафенета и ресторантчета, вписани ненатрапчиво в обстановката.

 

Нова Рига

[caption id="" align="alignleft" width="315"] Бременските музиканти[/caption][caption id="" align="alignright" width="711"] Старият град[/caption][caption id="" align="alignleft" width="400"] Красивата къща на Черноглавите[/caption]

Урбанизираната територия на нова Рига допълва визията на Стария град. Сградите са в стил Ар нуово и Ар деко, богато орнаментирани, с цветни фасади и отново без балкони. В Рига не се строи, но за сметка на това тече усилена реставрация на малкото все още необновени здания. Високото строителство е изключение - едва 5 постройки в модерен стил, главно в близост до реката. Тук се намира Националната опера, Националният театър, други по-малки храмове на Мелпомена, университетите и зданията на държавните институции. Интересно е да се посети красивата къща на типичното латвийско семейство, но за да снимате вътре, се доплаща над входната такса от 5 евро. Впечатляваща е и сградата на Художествената академия. Невероятно преживяване е да отидете до пазара, разположен в огромни полусферични халета и с над 200 сергии отвън. Е, там просто има... всичко. На отстояние 10 км от центъра в обширен парк е разположена зоологическата градина (6 евро билет) и в противоположна посока – Моторният музей (10 евро). По пътя към него се минава през Руския квартал, предимно от панелни 5 – 6-етажни блокове, разнообразени с десетина по-високи сгради. Музеят не трябва да се пропуска заради уникалната експозиция от автомобили от XIX век, интерактивните информационни табла и възможността да се увековечите на парад в дефилираща правителствена кола. Новият град предлага и релакс с буквалното изобилие от паркове с равно окосена трева, фонтани и флорални градини, с уличните лампи, украсени с кашпи, от които като водопад се стелят различни цветя. Каналът в парка до операта пък е възможност да се насладите на разходка с лодка, водно колело или корабче и... патици.

 

[caption id="" align="alignright" width="376"] Z-Towers - 30-етажен комплекс с апартаменти, офиси, фитнес и СПА център и паркинг със 700 места[/caption]

Полезно е да знаете.

Рига е ситуирана на широка територия, но няма изградено метро. За придвижването между отделните й части може да ползвате редовния градския транспорт, като най-добре е да си закупите петдневна карта от автоматите на спирките, която струва 9 евро. Друг вариант са такситата. 10-километров пробег възлиза на 13 – 14 евро. Изключително важно е да ги наемате през интернет, тъй като вероятността да спрете кола на улицата е минимална, а и излиза много по-скъпо. В транспорта и обществените места маската е задължителна, ако не искате да Ви наложат глоба от 2000 евро. Всяко от многобройните заведения има свой собствен стил, кухня и обстановка. Ястията задоволяват и най-претенциозния вкус и са от най-известните кулинарни дестинации. Може да опитате истинска руска салата с пъдпъдъци, пъдпъдъчи яйца с хайвер, пълнени калмарчета, равиоли с невероятно ароматни гъби, еленско тартар, водка с хрян като комплимент от ресторанта или типичните за страната пържени хапки черен хляб с разтопено сирене и хляб с ягоди. Ако обаче не сте ваксинирани, се храните в откритата част на ресторанта, където също пушенето е забранено.Комуникацията е на руски и английски. И последно – сложете в багажа си чадър и яке, дори да е август, защото често вали и температурите рязко спадат.

Реклама