Свят и иновации

Когато Рио разтърсва със самба

Карнавалът в Рио де Жанейро е безспорно най-известният и атрактивен спектакъл в света, който всяка година като магнит привлича около 1 милион туристи от всички континенти на планетата. Пищността, цветността и разкрепостеността в костюмите на участниците, съчетани с динамичните бразилски танци, превръщат пленителната фиеста в неповторимо изживяване. И въпреки че подобни карнавали се провеждат в почти всички градове на Бразилия, където истинското веселие не е по-малко завладяващо, този в Рио си остава световна емблема.
Туристическите гидове подсказват, че ако искате да видите с очите си прочутия карнавал и нещо повече... да се превърнете в истински участник в зашеметяващата фиеста на Рио, ще трябва да си заделите няколко хиляди евро за десетдневна екскурзия до латино континента. Въпреки всички предвидени и недопускани разходи обаче, билетите, даващи ви шанс да танцувате в ритъма на горещата бразилска самба, се изкупуват още в деня на пускането им.
Най-прочутият карнавал на всички времена винаги започва в събота - 40 дни преди Великден, и завършва във вторник - последния ден преди постите за католическия празник. Т.е. грандиозната фиеста се вихри непрестанно четири дни и четири нощи.
Традицията повелява петък вечер, точно преди старта на карнавала, да се провежда масирано шествие по улиците на Рио де Жанейро. По същото време крал Момо се възкачва на трона. А кралят всъщност се избира измежду най-дебелите жители на града, като условието е да тежи минимум 100 кг. В края на шествието кметът на града връчва на краля на фестивала ключовете от Рио, предавайки му символично управлението, без властта му, разбира се, да може да се простира върху полицията.
В събота се представят школите от „А” лигата, които се борят за участие във Висшата лига през следващата година. На тези школи се предоставя и възможността да избират вида карнавални костюми за танците си.
Кулминацията на празника е в неделя, когато 14-те най-добре представили се през годината школи по самба, от Висшата лига, се борят за шампионската корона. Всяка от тях показва уменията си през 90-те минути слава на прочутия булевард „Самбадром”, който е дълъг 700 м и разполага с над 70 000 седящи места. Представлението включва индивидуална сцена и оригинален сюжет, като всяка школа ежегодно изразходва около 1 млн. долара по подготовката за карнавала.
Великата идея за фестивал в Рио де Жанейро намира своето проявление за първи път през 1723 г., а парадът във вида, който ние познаваме, датира от 1830 г. Всъщност този вид забавление е европейска традиция, която католиците колонизатори пренасят в Новия свят, а африканските роби с техните страстни ритми и движения превръщат в истинска фиеста. Резултатът е новото поколение карибски карнавал, който тресе не само Южна Америка, но и целия свят.